четвъртък, 09 януари 2020, 20:00 ч.

Новости

НАСА започва да изпитва мегаракетата си

BNews.bg

НАСА започва да изпитва мегаракетата си

SLS е проектиран с технология за повторно използване, която първоначално е разработена за програмата с космически совалки от 1981 до 2011 г.

Първата степен на "мегаракетата" на НАСА беше изнесена от фабрика в Ню Орлиънс за важни изпитания, информира Би Би Си.

Space Launch System (SLS) е ключова част от програмата Artemis на НАСА за връщане на американците на Луната до 2024 г. Ракетата носител ще премине през изпитания в Мисисипи.

В сряда тя беше поставена на платформа, за да бъде транспортирана до мястото за тестове в Космическия център Стенис в щата.

Ракетата, която е с дължина повече от 30-етажна сграда, е построена от "Боинг" за НАСА.

Ракетната програма Artemis, която беше обявена през 2010 г., е засегната от отлагания и преразходи.

Някои в сферата вярват, че е по-добре за космически мисии да се използват ракети на частни компании, но поддръжници на програмата смятат, че НАСА трябва да притежава голяма ракета за далечни мисии в космоса.

Мощните двигатели на ракетата RS-25 ще бъдат запалени за около 8 минути. Ракетата е снабдена с два резервоара - един с течен кислород и един с течен водород. Те общо побират 2,7 милиона литра ракетно гориво за захранване на двигателите.

SLS е проектиран с технология за повторно използване, която първоначално е разработена за програмата с космически совалки от 1981 до 2011 г.

Ракетата трябва да изпрати космическия кораб Orion на Луната. Първият полет на ракетата (Artemis-1) се очаква през 2021 г. При мисия Artemis-1 Orion ще бъде изпратен около Луната за тест на техниката в дълбокия космос. На кораба няма да има екипаж.

Първата мисия с екипаж ще бъде Artemis-2, при която се предвижда да бъдат изпратени четири астронавти.

Мисия Artemis-3 предвижда изпращане на мъж и жена на Южния полюс на Луната през 2024 г. - първата мисия с астронавти до лунната повърхност от 1972 г.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари