четвъртък, 09 януари 2020, 18:21 ч.

Трагедията е голяма

Обрат в разследването на катастрофата на украинския Боинг в Техеран

BNews.bg

Обрат в разследването на катастрофата на украинския Боинг в Техеран

Експертите са опровергали категорично иранската версия за повредени двигатели като причина за трагедията.

Специалисти от украинската държавна комисия по разследването на катастрофата на Боинг 737 в Техеран са огледали отломките от самолета.  Те са категорични, че версията за неизправност на двигателя не отговаря на истината.  За това съобщава журналистът Юрий Бутусов, позовавайки се на свои източници в комисията. 

"Нашата група е пристигнала на мястото, където се карат отломките от самолета. Това е открита площадка, където се извозва всичко, намерено в радиус около мястото на катастрофата.  Наблюдавам и двата двигателя и не виждам по тях следи от пожар. Бяха доставени и фрагменти от дясното крило - там също няма следи от пожар. Така че версията за неизправност на двигателите или тяхното запалване към този момент не се потвърждава. Да, самолетът е горял, но причината е била не в двигателя", разказва източникът. 

Той отбелязва, че иранската страна е предоставила информацията, която е известна до този момент. Самолетът е излетял в 6. 13 часа, но след пет минути, на височина 2400 метра започнал да пада, запалил се, след което се и разбил. "По данни на иранските диспечери не е имало никакви съобщения от борда на самолета.

Самолетът сякаш е обръщал към летището, но дали това е било управляемо или вече машината е излизала от контрол, засега не знаем", допълва източникът.  Засега на украинските разследващи не са били предоставени данни от радарите за управление на въздушното движение. Няма и информация какви летящи обекти биха могли да се намират по същото време в обсега на самолета и евентуално да е дошло до сблъсък с тях.

Липсват и данни за изстрелвана в района по същото време ракета.  За всичко това иранските власти са обещали да предоставят информация.  "Иранците нямат намерение да засекретяват нещо от когото и да е.

Те действат в съответствие с Чикагската конвенция и ще предоставят достъп на разследването и до черните кутии на всички заинтересовани страна, включително и на американските производители, както и на тези държави, чиито граждани са сред жертвите на катастрофата.

Иранците демонстрират нормален диалог, няма сигнали, че имат намерение да скрият каквато и да е информация", посочва източникът.  По-рано властите в Иран отричаха, че самолетът може да е бил уцелен от ракета и от летището посочиха като причина за падането запален неизправен двигател. Тази версия, обаче, отпада с категоричност след огледа на украинските специалисти. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Скоро по украмедиите ще има "дългата ръка на Путин от Истанбул д - 19:11, 09 ян.

    "Обратът" е само в украинските медии! Прочети приказката: Мара забременяла, а мъжът и бил на гурбетлък от две години. Ванчо смаян от новинат го попитал "как стана белята като те няма от две години?" А той с гордост отговорил " ами пишехме си всяка седмица". ванчо зацъкал с език и си казал "б-а-х мааму и дългия молив".

Напиши коментар

Коментари