вторник, 21 януари 2020, 12:30 ч.

Коментар от Фейсбук

Национализацията на лотарията с билетчетата няма да има никакъв положителен ефект за обществото

BNews.bg

Национализацията на лотарията с билетчетата няма да има никакъв положителен ефект за обществото

Национализацията на лотарията с билетчетата няма да има никакъв положителен ефект за обществото. Нищо полезно няма в това един хазарт от частен да стане държавен. 

Затова и няма да се случи. Просто наблюдаваме класическа сцена на държавен рекет срещу бизнесмен, който не отчита обратно толкова, колкото властта е очаквала да отчита. Властта е толкова нелепа на фона на водната криза, че всяка нова пикантна тема е глътка въздух за нея.

Васил Божков със сигурност е в слаба позиция и заигравката с протести на фенове на „Левски“ няма да му помогнат, тъй като обществото няма как да застане на страната на качулати лумпени, пък дори и от другата страна да е Бойко Борисов. Божков не може и да съди държавата за реални пропуснати ползи. Всеки съд ще иска да докаже тези пропуснати ползи, като покаже отчетите си за последните години. Но как да покаже реалните си отчети, като от това ще лъсне, че не е платил стотици милиони левове данъци... Божков винаги е уважавал силните на деня. И сега ще отстъпи.
От това обаче обществото пак нищо няма да спечели, просто защото в цялата тази схема нито властта, нито Божков мислят за него. Мислят само за пари. И доколкото за това не можем да виним Божков, държавата определено 
можем.

В хазарта има два пътя. Или го забраняваш тотално и той минава изцяло в черните подземия, или го разрешаваш и непрекъснато търсиш начин да балансираш положителния икономически ефект от него да се разпредели честно между хазартния оператор и обществото. У нас сме решили да е позволен и аз смятам, че това е правилно. Всеки има глава на раменете си. Не искам държавата да ми забранява да си заложа апартамента, за да купя 200 000 лотарийни билети. Това е мое решение. Не е нейно.

Ако държавата обаче НАИСТИНА иска да стори нещо положително, то тя може да направи много, за да подобри баланса между обществото и Божков. Примерно: да ограничи рекламата на хазартните игри, да забрани продажбата на лотарийни билети в търговската мрежа и да я ограничи само до специализирани небрандирани обекти на издръжка на самия оператор, да увеличи данъците, да изобрети смислени политики, които да финансира с тези данъци, да инвестира в програми срещу пристрастяването, да забрани продажбата на билети в жилищни квартали, или около училища, да забрани влизането на непълнолетни лица в специализираните пунктове за продажба.... И т.н., и т.н.

Много, много на брой ефективни стъпки. Национализацията не е сред тях.

Източник: Деян Дянков, Фейсбук

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • :-))) - 16:56, 21 ян.

    h t t p s : / / terminal3. bg/ stela- nikolova- vinagi- sam- znaela- che- angelkova- e- genialna/

  • Миро - 13:05, 21 ян.

    Със зъби и нокти ще си бранят олигарсите печалбите чрез изцеждането на последните стотинки от бедния и глупав българин!

Напиши коментар

Коментари