сряда, 22 януари 2020, 15:00 ч.

Напрежение

В Пещера започват подписка за местен референдум срещу депо за отпадъци

BNews.bg

В Пещера започват подписка за местен референдум срещу депо за отпадъци

Снимка: Фейсбук

Жителите на града масово са недоволни от качеството на въздуха.

Напрежение в Пещера заради инвестиционно намерение за изграждане на депо за опасни отпадъци. В града събират подписи за местен референдум.

Жителите на Пещера масово са недоволни от качеството на въздуха. Винят близко предприятие за производство на ветеринарни медикаменти. Инвеститорът опровергава тези твърдения.

Ангел Желязков, изпълнителен директор на „Биовет“- Пещера, отбелязва, че няма притеснение по отношение на въздуха, който завода изпуска – и като качество, и като миризма.

Костадин Гешев, директор на РИОСВ-Пазарджик, твърди, че има сигнали за миризми, но те са все по-рядко.

Хората са против изграждането на  депо за опасни отпадъци.

„Обработен активен въглен от пречистването на отпадъчните газове, дънна пепел и шлака, съдържащи опасни вещества, увеличена летяща пепел, съдържаща опасни вещества, и твърди отпадъци от пречистване на газове - за мен това са опасни вещества!“, посочва обаче Йордан Младенов, кмет на община Пещера.

Инициаторите на референдума искат спиране и на работеща вече инсталация за изгаряне на опасни отпадъци. Според инвеститора и според еко-инспекцията - тя е напълно безопасна.

Въпреки това в общината са решени да съберат 3000 подписа до април и в едномесечен срок да проведат референдума.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари