четвъртък, 23 януари 2020, 11:39 ч.

Пред камерата на ПИК TV

ЕКСКЛУЗИВНО! Сотир Цацаров проговори за работата си като шеф на КПКОНПИ! Направи шокиращи разкрития!

BNews.bg

ЕКСКЛУЗИВНО! Сотир Цацаров проговори за работата си като шеф на КПКОНПИ! Направи шокиращи разкрития!

Шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров направи първи разкрития за работата си в КПКОНПИ, след като пое поста, пред камерата на ПИК TV. 

Цацаров разкри ексклузивни подробности за внесения от КПКОНПИ иск за отнемане на имущество за 380 милиона лева на арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиевии на сина им, хванатите в конфликт на интереси в Благоевград, Варна, както и в НСО, чиито шеф е облагодетелствал с постове жената, с която съжителства, и бившата си секретарка, и харизаната лека кола от БНР на СЕМ, с която бившият шеф на БНР Александър Велев си е осигурявал подкрепа от експредседателката в надзорния орган Мария Стефанова, а сега се ползва от Бетина Жотева по собствените й признания.

"Искът е само срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. Искът ще бъде предявен днес или утре. Той е предявен благодарение на работата на прокуратурата. Има и още една продпоставка - усилената работа на колегите от комисията", каза Цацаров. 

"Ние предявяваме иска, за да издържи в съда. Оттова, което съм видял като работа, имуществото е издирено и оценено, но решението е на съда", допълни той.

"Не сме установили конфликт на интереси. Започнали сме производство. То започва с решение на комисията. Следа като читател информационното съдържание на сайта ви. Това за НСО е по медиен сигнал и медийна публикация. След вземането на решението ни разполагаме с два месеца и в резултат и на изслушването на лицето, срещу което е образувано производството, дали има конфликт на интереси или няма конфликт на интереси", заяви Цацаров по повод на сигнала на ПИК за конфликт на интереси в НСО. 

"Комисията е колективен орган, тя работи по сигнал. Сигналът е конкретен и от друг участник в процедурата, че бивш директор на радиото, е предоставил автомобил за ползване", каза бившият главен прокурор по скандала с предоставена от Александър Велев кола за ползване от СЕМ.

"Това, което мога да кажа е, че комисията се занимава с разкриването на корупция, членовете на СЕМ са включени в тези лица. Не ме карайте да ви давам съвети. Количеството сигнали, което постъпва на ден, са страшно много - между 15-17 сигнала. Започват все повече да преобладават сигналите за конфликт на интереси. Едно от производствата, беше със сигнал, свързан с това, че общински съветници, са членове на спортни клубове и гласували общински средства към тези спортни клубове", разясни той.

И напомни, че започването на производството не значи, че започнало разследване.

"В този период комисията е работила трудно. Не може да не отчетем, че всичко, което се е случило, рефлектирало върху тяхната работа позитивно. Не мисля, че ги е изплашило, те не са хора, които лесно се плашат. Комисията е била поставена в едно управленско безвремие", изтъкна Цацаров.

"Малко или много това е белег за морала на атакуващия. Той разполага с много възможности, но му липсва моралът. Това не го казвам позовавайки се на някакъв личен опит, но всеки, който заема подобна длъжност, трябва да е готов за такива атаки. Когато изготвях и представях концепцията в нея посочих, че трябва да бъде похвалено това, което е направено до момента. Според мен, нетрябва да има съзнанието, че историята започва от него. Винаги има хора, които са правили нещо преди тебе. Идеята, че всичко започва от теб, е луда и изкривява. Това, което е направил Пламен Георгиев, трябва да бъде оценено подобаващо".

"Оставих подредена прокуратура. Не мисля, че имам право да давам оценки за себе си. За работата трябва да мине доста време, за дас е даде една или друга оценка. Никога човек не трябва да си мисли, че всичко започва с теб. Аз съм с ясното съзнание, че тук преди мен, е работил човек, който не е бездействал".

"Това беше професионален кандидат, първият, който произхожда от средите на прокуратурата. Тази прокуратура е преживяла адвокат, професор, доцент и съдия, време е да преживее и прокурор. По отношение на кореспонденция имам коректни и добри отношения с Иван Гешев. Не можем да говорим за отношения различни от предписаните в закона. Всичко друго руши държавността. Нито аз, нито Гешев сме такива и поддаде на лични емоции и приказки на този или онзи, какъв ще е резултатът? Това, което е важно, е да запазим коректните отношения и институциите да работят в закон, не да се конкурират", сподели повече за отнешението между него и Иван Гешев.

"Според мен това, което, то не е нормално, но нормалната реакция на засегнатите хора, е предвидима. Да кажем, че хората нямат право да протестират, е абсурд. Но протестите стигнаха да коленичат пред една фигура, която те бяха охулили и принизили, те коленичиха там. Да коленичиш там, за да не бъде назначен избран главен прокурор, е абсурд. Но това е българската действителност. По отношения на конкретния адвокат - аз съм имал време да работя в Пловдив, когато въпросният адвокат Велислав Величков, беше студент по право. Помня много добре степента на правните му познания", заяви Сотир Цацаров за протестърите, които скачаха и коленичиха пред Румен Радев само и само да не издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

"Нека дам един пример. Точно 50 са категориите лица, които са подведомствени на тази комисия. Ако разсъждаваме реалистично, че законът е обхванал толкова лица, че трябва да бъдат под обхвата на закона - това са управителите на БСТ, на болници, на "Червеняи кръст", но това са лица, които някак си не са висши държавни длъжности".

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Мони - 14:14, 23 ян.

    Ясен ми е Цацаров. Щом не го възмущава аморалността и алчността на Пламен Георгиев, а изтъква като голяма заслуга, че и той нещо е свършил на този пост, няма какво повече да кажем. Ще налива от пусто в празно и ще се занимава много внимателно само с дребните риби, от които няма да пострада лично. Излишна, дори вредна длъжност.

Напиши коментар

Коментари