петък, 24 януари 2020, 10:00 ч.

Няма да му мине номерът този път

Цацаров отряза Каракачанов! Видя корупционен риск в законово предложение на министъра!

BNews.bg

Цацаров отряза Каракачанов! Видя корупционен риск в законово предложение на министъра!

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) отказа да съгласува предложени от военното министерство законови промени заради заложен в тях корупционен риск.

Промените бяха лансирани от екипа на военния министър Красимир Каракачанов като мярка за справяне с кадровия колапс в армията.

С тях драстично се вдига пределната възраст за влизане в армията. Досега за войници и матроси тя бе 28 години, а с предложените законови промени тя ще се увеличи до 40. Освен това предвижда и повишаване с 3 години на пределната възраст за военните, които все още не са упражнили правото си на пенсия.

Пенсионерите пък ще могат да останат по закона в системата до 3 години, но по предложение на министъра.

Според комисията, чиито председател е бившият главен прокурор Сотир Цацаров, има проблем с последното предложение, което засяга пенсионерите.

То предвижда "възможност за увеличаване на пределната възраст до три години "в интерес на службата" на военнослужещите, които са упражнили правото си на пенсия - по решение на министъра на отбраната".

"В мотивите към законопроекта са посочени критерии, при които може да се пристъпи към увеличаване на пределната възраст за отделни военнослужещи в тази хипотеза, но те отсъстват в самата разпоредба. Липсват ясно разписани критерии /професионална квалификация, компетентност и др./, освен общо посоченото изискване "в интерес на службата", относно начина на определяне и подбор на лицата, по отношение на които се предоставя възможност за удължаване на пределната възраст за военна служба", посочват от комисията.

От там обясняват, че така се създават условия за субективизъм при вземане на решения за определянето на военнослужещите, които да се ползват от възможността да продължат да заемат длъжността си въпреки упражненото право на пенсия.

По отношение на останалите разпоредби КПКОНПИ няма бележки.

МО обясни промените с липсата на достатъчно кадри да служат в армията. Дори според официалната информация в момента около 5000 от местата за военнослужещи са незаети.

Военният министър Красимир Каракачанов предприе мащабна информационна кампания под мотото "Бъди войник", която обикаляше из градовете с пищни спектакли с участието на звезди като Роси Кирилова, Райко Кирилов, Орлин Горанов, ведомствените състави и други.

Твърди се, че кампанията давала добри резултати и вече има повече желаещи да станат войници. С подобни темпове обаче кадровата криза няма как да се реши поне още няколко десетилетия.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • BgWC - 16:57, 24 ян.

    Нищо няма да му направят на Шкембе воевода, защото над него е опънат възможно най-големият чадър, в смисъл, че падне ли Шкембе воевода - пада властта. Това не го иска никой, най-малко бандата на Курнелия, защото другарити никак не обичат да управляват в кризисни времена. А сегашните времена са толкова кризисни, че следващото правителство ще поеме с голи ръце горещ картоф. Иначе казано, правителството няма да падне преждевременно, колкото и да ни се иска на всички нас, на които ни е писнало да ни яхат калинки и псевдопатриоти.

  • Дичо - 12:56, 24 ян.

    Цацаров да провери финансовото състояние на Каракачанов, и при несъответствие със законните му доходи, да му се потърси отговорност - морална и материална

Напиши коментар

Коментари