петък, 24 януари 2020, 14:00 ч.

Скандално

Гешев огласи шпионски скандал: Двама чужди дипломати са разузнавали България

BNews.bg

Гешев огласи шпионски скандал: Двама чужди дипломати са разузнавали България

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. Това съобщиха от прокуратурата.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Дани - 12:17, 25 ян.

  Жалки хора!. Тази "информация" е съшита с бели конци и изсмукана от пръстите. Смешни сте! Явно Гешев свири по чужди ноти. И каква по-точно е "тайната" ни в енергетиката, когато ние разчитаме на руските енергийни източници, бре Гешев? А тези американски "съветници" са толкова боси по българо-руските отношения през вековете, че да им се чуди човек на дръзновението, с което подхождат към непознатата материя. Карат я през просото, както дойде, ама нашичките, дето положението им е от ясно по-ясно, защо се спотайват и не смеят да им обяснят някои подробности по въпроса? Глупави страхливци!

 • Беновска пипа - 17:08, 24 ян.

  Едно не мога да разбера: щом нашите властници имат уж американски съветници, защо все повече държавната ни кочина заприличва на руската и властниците ни уйдисват на пут.ин?

 • минаващ - 15:44, 24 ян.

  Сигурно има, но не сме чули да вредят на български граждани, като например ги тровят с новичок.

 • 1 - 15:10, 24 ян.

  минаващ,а в американското няма ли шпиони,или там са, от добрите шпиони.

 • минаващ - 14:46, 24 ян.

  Ако започнат да гонят всички шпиони от руското посолство, в него ще останат само хлебарките.

 • 1 - 14:11, 24 ян.

  др.гешев,преди срещата със съветника от посолството на САЩ,не знаеше ли за шпионите,или на срещата ти напомниха,за тях.

Напиши коментар

Коментари