сряда, 05 февруари 2020, 12:00 ч.

Престъпна схема

ГДБОП пресече пиратско ТВ разпространение в страната

BNews.bg

ГДБОП пресече пиратско ТВ разпространение в  страната

1,7 млн. лв. дължи на държавата само едно от шестте проверявани дружества.

Шест дружества в София, Варна и Бургаска област бяха проверени от отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, експерти от Министерството на културата, Комисията за регулиране на съобщенията и НАП в хода на мащабна операция срещу нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на проверката е констатирано разминаване между брой абонати и сключени договори с крайни потребители, като над 30 000 е броят на  клиентите на всички проверявани дружества, които са получавали пиратирания сигнал. От 17 адреса в цялата страна (София, Варна, Бургас, Айтос) са иззети множество документи и компютърно-информационни данни.

„Операторите“ не са декларирали, съгласно изискванията на закона, предоставянето на услугата – разпространение на радио и телевизионни програми и брой абонати, както и наличието на договори за притежавани права върху телевизионното съдържание. Инфраструктурата не се е водела техен актив именно с цел да се прикрие дейността.

По случая са образувани 6 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 172А, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години. Дружествата са с множество актове и предупредителни протоколи, а задълженията към държавата само на едно от тях са в размер на 1 700 000 лв.

Операцията е подпомагана от специално командировани в България експерти с мобилни офиси на координационния център на „Европол“ за противодействие на престъпления срещу обекти на интелектуалната собственост.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари