събота, 08 февруари 2020, 12:00 ч.

Учени продължават да спорят

Китайският вирус идва ли от прилепи?

BNews.bg

Китайският вирус идва ли от прилепи?

Новият коронавирус, който бе идентифициран за първи път в края на декември в китайския град Ухан, е много сходен по структура с този, който причини епидемията от Тежкия Остър Респираторен Синдром (САРС – според английската абревиатура) в периода 2002-03 г., и има същата способност да се предава от животно към човек и между хората, предадоха световните агенции.

Над 360 души са загиналите до момента и близо 32 000 заразените. Според китайските здравни власти вирусът 2019-nCoV навлиза в клетките по същата пътека, която навремето използва САРС. Около 70 процента от пробите, взети от заболели от района на рибния пазар в Ухан, където избухна епидемията, демонстрират едни и същи симптоми с тези от заразата отпреди 18 години.

Същевременно учените са доказали че едва 96 процента от геномът на коронавирусът отговарят на кодът, който носят най-разпространената порода прилепи в страната, смятани за източник на заразата. Това предполага, че оригиналният му източник все още не е дефиниран със сигурност. Според властите в Пекин и западни учени е възможно произходът на вируса да е свързан с нелегалната търговия с редките бозайници люспеници, които са също приносители на генома.

Поднебесната империя бе разтърсена в петък от новината, че лекарят първи идентифицирал новото заболяване, д-р Ли Вънкян, е бил принуден да оттегли становището си дни преди Пекин да обяви епидемията и е бил забравен от властите след това. Докторът е завършил земния си път в служба на болните в Ухан, където е прихванал вируса и починал в петък.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • qq - 22:34, 08 февр.

    америка спрямо китай е един голям кенеф

  • dd - 22:16, 08 февр.

    в небостъргачите едва ли се въдят тези животни - по скоро в америка или южна корея

  • Шон - 13:09, 08 февр.

    Вирусите са извлечени от прилипи и змии. Близо до град Ухан има фармацевтична лаборатория, субсидирана от Сорос! Какво повече има да се чудите?!

Напиши коментар

Коментари