понеделник, 10 февруари 2020, 11:30 ч.

Празник е

Почитаме Св. Харалампий - покровител на пчеларите

BNews.bg

Почитаме Св. Харалампий - покровител на пчеларите

На този ден се носи мед в църквата, за да бъде осветен.

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец, епископ Магнезийски. За него се за вярва, че е защитник на пчеларите. 

Празникът в българската народна традиция е един от последните в зимния празничен цикъл. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас.

Свети Харалапмпий е един от мъчениците за вярата, живял до дълбока старост - 113 години, и през целия си живот помагал на хората. 

В края на своя живот бил подложен на жестоки мъчения от римския император Септимий Север, за да се откаже от Христовата вяра. Той оставал непоколебим, а вярата му лекувала всичките рани и всяка сутрин те зараствали по чуден начин. 

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки (чумата), и по края на питата - венец, символ на здравето.

На този ден се носи мед в църквата, за да бъде осветен на специална празнична литургия. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари