понеделник, 17 февруари 2020, 9:30 ч.

Бащата на валутния борд

Стив Ханке уличи Иван Костов в корупция

BNews.bg

Стив Ханке уличи Иван Костов в корупция

Стив Ханке дал документите на Петър Стоянов, той звъннал да предупреди Костов: „професор Ханке те е хванал в крачка“.

Бащата на българския валутен борд – професор Стив Ханке уличи бившият премиер и създател на задкулисните икономически кръгове у нас Иван Костов в корупция.

За случая Ханке разказа в интервю за bTV, където беше поканен да коментира темата с влизането на България в чакалнята на еврозоната.

Пред смаяния поглед на иначе верния на „мейнстрийма на Прокопиев“ журналист Светослав Иванов, световният икономист разказа как преди повече от 20 години е занесъл куфарче с документи, уличаващи Командира в корупция при тогавашния президент Петър Стоянов.

Повод за това стана решението на Прокуратурата да провери приватизационните сделки от началото на прехода. 

Разкритията Ханке прави в отговор на въпроса на Иванов, какво икономистът очаква да се случи в резултат на тази проверка и какво си спомня той от тези времена.  

Много съм наясно с темата, думата и прочее. Сега, за България. След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията.

Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи.

Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства.

Един ден се видяхме. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача.

Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“. 

"Невероятно! Много интересна история, но какъв беше резултатът?", пита го след това Иванов. 

– Ами, ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата.

Запитан какъв е този случай, Ханке отговаря следното: 

– Попитайте президента Стоянов. 

Разказът на Ханке, който бе и един първите финансисти, които съобщиха, че има сериозен проблем с фалираната от подставения от Командира банкер Цветан Василев, потвърждава стотиците журналистически разследвания, които 

уличават Костов и придворните му олигарси в чудовищна корупция и ограбване на държавата, пише Монитор.

При управлението на Костов беше извършена престъпната приватизация на държавните предприятия, с която той влезе в историята като Командира на тъмния преход и завинаги сложи кръст на бъдещето на България.

Фабрики и заводи с активи за 20-30 млрд. лева буквално бяха разпродадени на безценица, като в хазната влязоха само 2 млрд. лева свежи пари. Костов инсталира Цветан Василев за банкер в КТБ, а Сашо Дончев - за посредник на газовото кранче.

Разградският бос Иво Прокопиев взе единственото на Балканите предприятие за добив на каолинова суровина и кварцов пясък за строителството – „Каолин“ АД, срещу 6,4 млн. лева – 10% платени в брой, а останалите 90% - в компенсаторни бонове, чиято цена беше между 7 и 11 ст. за лев.

Преди това стана и горд собственик на най-големия винзавод у нас „Дамяница“ срещу $ 300 000 живи пари.

От тях приватизаторите платиха само $60 000, при положение че в складовете имаше продукция от 2,4 млн. бутилки на стойност 4 млн. долара.

Огнян Донев пък започна първото си полувреме за придобиване на „Софарма“. Днес Прокопиев и Донев също се оказаха на подсъдимата скамейка.

Прокопиев - за аферата с продажбата на миноритарния държавен дял в ЕVN, Донев – за укриване на 62 млн. данъци, като делото му отива на апелативен съд, след като първата инстанция – СГС, го пожали.

Прокопиев е обвинен за пране на пари покрай „Каолин“, като КПКОНПИ запорира негови и на съпругата му дружествени дялове за 200 млн. лева.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Петре, кажи си, майна... - 10:44, 18 февр.

    Щеше да е много хубаво ако между заглавието и текста имаше някаква логическа връзка, но не би. Единственото, което става ясно е, че Петър Стоянов е покрил някакви уличаващи документи, който факт определено отпраща топката в неговото поле, образно казано. Така че: Петре, кажи си!

  • опг - 02:11, 18 февр.

    то е цяла Организирана Престъпна Група - ОПГ, и мръсните антибългъри от телевизия БТВ

  • Хайде, холан! - 18:10, 17 февр.

    Комунистите им били виновни, нали?! Истината винаги излиза наяве!

Напиши коментар

Коментари