вторник, 18 февруари 2020, 10:00 ч.

Всички обичат Гешев

И Еврейския конгрес хвали главния прокурор

BNews.bg

И Еврейския конгрес хвали главния прокурор

На 10.02 Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд искова молба за прекратяване регистрацията на „Български национален съюз Еделвайс“ (БНС-Еделвайс) във връзка с разпоредена от главния прокурор проверка.

Световният еврейски конгрес изпрати официално писмо с благодарности към главния прокурор на Република България Иван Гешев за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и опитите за налагане на езика на омраза сред обществото от страна на Българския Национален Съюз „Еделвайс“ /БНС/. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Марам Щерн, вицепрезидент на СЕК, подчертава, че отправеното искане към Софийски градски съд за спиране на дейността на БНС, показва „ясно и конкретно усилията на действащата към момента българска администрация в борбата с нарастващите крайнодесни и антисемитски течения в Източна Европа“.

„Луковмарш играе ролята на годишен празник на омразата, превръща България в събирателен пункт на търсещите обединение крайнодесни групи. Също така членовете на БНС подкрепят отричането на Холокоста и по този начин подценяват смелостта и куража на българите, рискували, за да спасят еврейските си съграждани.., което осквернява паметта на тези „праведници сред народите“.

На 10.02 Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд искова молба за прекратяване регистрацията на „Български национален съюз Еделвайс“ (БНС-Еделвайс) във връзка с разпоредена от главния прокурор проверка.

В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • KOKO 20,16,4 фев. - 05:27, 19 февр.

    Гешев,ти кога ще поискаш имунитета на Б.Борисов за това че изгори 34 милиона ц отряд 28 в въздуха преди няколко години?//??Цацаров не го напражи....Няма да го направиш и ти....Защото вас истината не ви интересува.....Вас ви интерисув само власта...ЙЙЙЙ вашият вожд ви я дава за да му пазите гурба....това което правите ти и Цацаров......

  • Masel tov ! - 16:14, 18 февр.

    Masel tov ! А Бангладешкият конгрес хвали ли го ?

Напиши коментар

Коментари