понеделник, 24 февруари 2020, 16:30 ч.

Ути Бъчваров поведе ямболии на километрично хоро

Цял град опита новата реколта вина на "Вила Ямбол" за Празника на виното

BNews.bg

Цял град опита новата реколта вина на "Вила Ямбол" за Празника на виното

Традиционният „Празник на виното“ за пета поредна година подари на Ямбол незабравимо изживяване и възможност на жителите и гостите на града да опитат от уникалното вино на Южна Тракия. Организатор на проявата е най-старата изба в Южна България - „Вила Ямбол“, а тази неделя инициативата в града привлече рекорден брой почитатели на божествената напитка и се превърна в най-мащабния празник на виното у нас. Над 5000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха отворени над 500 бутилки вино от ключовите марки на винарната. За доброто настроение на хилядите хора в градската градина допринесе и богатата програма, в която се включиха ансамбъл „Тунджа“, народната певица Илка Александрова, местната кукерска група и кулинарният екип на Ути Бъчваров и Катерина Евро, като водещ на инициативата.

„Нашият край е известен с ревностно пазените традиции в лозаро-винарството“. С тези думи изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов даде старт на тържеството. „Тук всяко семейство е свързано по някакъв начин с грижата за лозята и създаването на вино и ракия. Затова посвещаваме това събитие на Ямбол и на неговата богата история във винопроизводството, която регионът съхранява и предава от поколения насам“, сподели той. Аврамов допълни, че вината на избата от реколта 2019 са с превъзходно качество. „Годината беше една от най-добрите в последно време. Природата беше на наша страна, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да може тази година да пуснем на пазара нашата най-новата висококачествена селекция Kabile Reserve, която в пълнота представя богатството на нашите земи и уникалната комбинация от климат и почви“, сподели Аврамов по време на празника.

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Неслучайно едноименната марка на “Вила Ямбол“ Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. Затова на етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино и където легендата разказва, че още траките са правели вино.

Освен с вината под марките Villa Yambol и Kabile, производителят е познат на пазара с ракиите „Стралджанска“ и „Ямболска“. Избата управлява над 10 000 дка лозя, разполага и със собствена работилница за рециклиране и производство на бъчви и работи с най-популярните и обичани сортове в България, сред които Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари