сряда, 26 февруари 2020, 11:00 ч.

След новия закон

Търговци питат премиера кой ще покрие огромните им загуби след спирането на лотарията

BNews.bg

Търговци питат премиера кой ще покрие огромните им загуби след спирането на лотарията

В писмо до премиера Бойко Борисов от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ) настояват да се намери начин фирмите да си възстановят парите, с които са предплатили талони за ”Национална лотария” и ”Лотария България”.

 

В писмото до Борисов се посочва, че прекратяването на лицензите за продажба на лотарийни билети е създало финансови проблеми за близо 20 000 търговци и доставчици на лотарийни билети. Средно в търговски обект има налични лотарийни билети на стойност между 2000 и 6000 лв., което сумарно възлиза на 40 млн. до 50 млн. лв. закупена и подлежаща на бракуване и унищожаване стоки.


"Обръщаме се към вас с апел да се намери метод, с който да бъдат уредени тези търговски отношения", пишат в писмото от БАТТИ. И подчертават, че "никой от търговците на дребно до датата на влизане в сила на промяната в закона за хазарта не е имал виновно поведение, с което да предизвика загубите, които търпи и са за негова сметка".

 

Търговците твърдят, че от "Национална лотария"  са ги уверили, че искат да им върнат парите, но не могат, защото сметките им са блокирани. Изгорелите с пари подготвят протести и колективни искове както срещу "Национална лотария", ако не си получат парите, така и срещу държавата, че "непремерено и необмислено" е променила закона за хазарта, а юристи съветват търговците да се обърнат към Европейския съд.

 

Бизнесът на голяма част от прецаканите търговци се е крепял единствено на продажбата на тези талони и те масово вече са затворили павилионите си. Веригата "Лафка" също затвори, въпреки че за разлика от дребните търговци, тя е продавала лотарийни билети на консигнация. На консигнация са работили още три фирми, които са се водили централни дистрибутори, посочва Сега.

 

Припомняме, че законът влезе в сила на 21 февруари без никакви гратисни периоди и гаранции за изплащането на разсрочените печалби на късметлиите. Единствено отложено във времето е ликвидирането на непродадените талончета, което трябва да се случи до 31 декември 2020 г. Грижа за това имат издателите им, т.е. "Национална лотария" и "Ню геймс". Те трябва да съберат билетите, които са със статут на ценни книжа, и да ги унищожат в присъствието на длъжностни лица от комисията по хазарта. От писмото до премиера става ясно, че търговците са в неведение какво да правят с непродадените талони, защото никой не ги е потърсил, за да им даде указания.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Observer - 14:29, 26 февр.

    Га ядоха кифтет'а не риваха, сега риват...

Напиши коментар

Коментари