петък, 28 февруари 2020, 14:00 ч.

Заради всеобщата паника

Борисов разпореди да се предприемат кризисни мерки срещу коронаворуса! Вижте какви са те!

BNews.bg

Борисов разпореди да се предприемат кризисни мерки срещу коронаворуса! Вижте какви са те!

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се отвори Държавният резерв и да се осигурят 100 хил. литра спирт за аптеките заради истерията от коронавируса.

"Маски, китове за изследване на вируса - каквото трябва да се осигури. Имаме фонд за бедствия и аварии от 77 млн.лв., който може да се ползва незабавно, 50 млн.лв. сме готови да вложим за всички мерки, за да не се политизира коронавирусът", заяви Борисов.

Той разпореди и да се осигурят допълнително легла и в болниците.

"Пирогов ще отдели цяла сграда с 40 легла, Александровска болница ще закрие Кожната клиника и ще даде 70 легла и 15 реанимационни, ВМА закрива временно психиатрията, за да даде още 50 легла", заяви шефът на Кризисния щаб, проф. Венцислав Мутафчийски.

Министърът на икономиката Емил Караниколов също влиза в щаба, чиято цел е да води разговори с производители на спирт, маски и други.

Нямаме никакво основание, ако се появи случай на коронавирус, да го скрием, увери Борисов.

Той помоли хората да не се поддават на паниката.

„Изкупуват се хранителни продукти. Създава се истерия. Както с гръцкия ми колега Мицотакис онзи ден си говорихме, в Гърция има 1000 умрели от друг грип и двама заразени с коронавирус. Доверете се на хората, лекарите и експертите, извън политиците, които работят“, допълни министър-председателят.

Той разпореди шефа на кризисния щаб против коронавируса генерал Мутафчийски да потвърди отново пред медиите, че досега регистриран случай на коронавирус няма.

Дори да има такъв случай, това не би било странно, имайки се предвид, че заразата вече е в почти всяка държава, а особено на територията на ЕС свободното движение на хора е предпоставка за разпространение, добави той.

Борисов разпореди освен официалния брифинг в 8.00 часа във ВМА да се провежда и един в 17.00 часа. За да не стане така, че да се каже, че е имало случай, а се съобщава за него чак на другия ден, разясни премиерът.

Премиерът заговори и за профилактиката на собственото си здраве, тема, която стана актуална след като от правителствения самолет преди два дни бе свалена журналистка само защото се закашляла.

"Всеки ден има делегация. Вие проверявате ли ги? Те ме прегръщат, аз ги целувам", каза той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари