четвъртък, 19 март 2020, 18:00 ч.

Мерките са сериозни

Още три досъдебни производства за неспазване на 14-дневната карантина във Варна

BNews.bg

Още три досъдебни производства за неспазване на 14-дневната карантина във Варна

Често сред нарушителите са шофьори на товарни камиони, съобщават от Апелативната прокуратура в града

Три нови досъдебни производства пое на специален надзор Апелативната прокуратура във Варна. Две от тях са били образувани от Териториалното отделение в Девня, а едното е на Районната прокуратура във Варна.

Те са за нарушаване на наредбата, правилата и мерките, издадени против разпространяването на заразна болест, каквато е коронавирусната инфекция – престъпление по член 355, ал. 2 от НК. Деянията са извършени по време на обявеното извънредно положение заради COVID-19, свързано със смъртни случаи.

Прави впечатление, че често сред нарушителите са шофьори на товарни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват карантинния период от 14 дни, а отново поемат зад граница, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

Другите случаи са на варненци, завърнали се от рискови страни, най-често Италия, които използват престоя си тук за лична работа.

По време на пандемията от COVID-19 и извънредното положение във връзка с това от прокуратурата напомнят, че си дължим взаимно отговорно поведение, като едно от нещата е социалното дистанциране.

Престъплението по член 355, ал. 2 от НК се наказва с лишаване от свобода по пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

От началото на обявяването на извънредното положение до момента Апелативната прокуратура във Варна осъществява специален надзор и ръководство на 11 досъдебни производства по член 355, ал. 2 от НК.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Ботев - 08:20, 20 март

    Пияниците от прокуратурата,кога ще образуват дела на кметът-наркоман и на тъста му-доносник на ДС за пълнене на дупките с некачествен асфалт? Или там мишките с тоги са се насрали?

Напиши коментар

Коментари