понеделник, 23 март 2020, 21:10 ч.

Ще изчезне ли еврото като валута?

Разпада ли се Европейския съюз? Вижте какво реши Съветът на ЕС по икономика и финанси!

BNews.bg

Разпада ли се Европейския съюз? Вижте какво реши Съветът на ЕС по икономика и финанси!

Съветът на ЕС по икономика и финанси (ECOFIN) одобри предложението на Европейската комисия за първи път в историята да спре основния документ на еврозоната – Пакта за стабилност и растеж – за подкрепа на икономиката в отговор на пандемията на коронавирус. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС, разпространено след видеоконференция на министрите на икономиката и финансите на ЕС.
Това решение премахва лимита на бюджетния дефицит за страните от общността с 3% от БВП и ограничението за държавния дълг от 60% от БВП, което позволява на правителствата да отпускат заеми без ограничения, увеличавайки бюджетния дефицит, за да предостави помощ на бизнеса.
„Министрите се съгласиха с оценката на Европейската комисия, изложена в изявление от 20 март 2020 г., че има условия за общ член за изключенията от фискалните норми на ЕС [който включва спирането на Пакта за стабилност и растеж], тъй като в еврозоната и Европейския съюз има тежка икономическа рецесия Като цяло, се казва в изявлението, използването на тази статия ще осигури необходимата финансова гъвкавост за подкрепа на нашата система за здравеопазване и обществена защита, защита на нашите икономики, включително използване чрез стимулиране на целенасочени мерки от страна на държавите-членки на ЕС, които трябва да бъдат внимателно балансирани, координирани и ограничени във времето. ”
“Пандемията на коронавируса причини най-големия икономически шок, който вече причинява сериозни икономически щети на Европейския съюз. Сега се очаква тежък икономически спад, който изисква от нас да имаме решителна, амбициозна и координирана реакция. Трябва да действаме решително, за да гарантираме, че шокът ще излезе възможно най-скоро.” по-кратко и няма да причини непоправими щети на нашата икономика. Трябва също да гарантираме устойчивостта на публичните финанси в средносрочен план “, се казва в документа.
Той също така подчертава, че „министрите остават изцяло ангажирани с Пакта за стабилност и растеж“. „Общата статия за изключенията ще позволи на Европейската комисия и на Съвета на ЕС да предприемат редица мерки за координиране на финансовите политики в рамките на Пакта за стабилност и растеж, но с отклонение от бюджетните си критерии (бюджетен дефицит от 3% от БВП и публичен дълг от 60% от БВП – приблизително ТАСС) “- завърши ECOFIN.
Инфлационна стимулация
Това решение не е свързано с разпределянето на средства от бюджета на ЕС – това е само разрешение на правителствата на ЕС да спрат да се придържат към финансовите норми на еврозоната. Правителствата ще могат, без да се съобразяват с нивото на бюджетния дефицит, рязко да увеличат заемите си, за да наберат пари за спешна инжекция в икономика, подкопана от карантинните мерки.
Това по-рано потвърди ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, коментирайки на 20 март първоначалната препоръка на Европейската комисия да спре Пакта за стабилност и растеж: „Отсега нататък правителствата [на ЕС] ще могат да дават пари на много компании – хотели, ресторанти, транспортни компании, малки предприятия, които са застрашени “фалит без подкрепа. Днес решихме да спрем бюджетните правила, така че държавите да могат да влагат толкова пари в икономиката, колкото е необходимо.”
По отношение на помощта от бюджета на ЕС, Европейската комисия преди това взе отделно решение за преразпределяне на 37 милиарда евро от други програми на ЕС за подкрепа на здравния сектор и малките предприятия в ЕС. От своя страна Европейската централна банка (ЕЦБ) миналата седмица обяви старта на програма за обратно изкупуване в размер на 750 милиарда евро за европейските компании в подкрепа на финансовата стабилност, за да се избегнат верижни фалити в условията на обща карантина и радикално забавяне на европейската икономика.
Тежък шок
В момента ЕК прогнозира рецесия в европейската икономика през 2020 г. с 1%, но според източници проучва и песимистичен сценарий, който предвижда рецесия от 2,5% от БВП и силен скок на безработицата. Същите източници обаче признават, че в условията на несигурност по отношение на условията за анулиране на карантина, дори този сценарий вече не се счита за най-песимистичния.
В зимната си икономическа прогноза, която беше публикувана само преди месец, Европейската комисия прогнозира, че през 2020 г. икономиката в еврозоната ще има увеличение с 1,4%. Тази прогноза се основава на оценката, че щетите от коронавируса ще бъдат ограничени и краткосрочни и ще бъдат преодолени през първото тримесечие на 2020 г.
Краят на бюджетната дисциплина
Спирането на Пакта за стабилност и растеж ефективно означава да се откажете от бюджетната дисциплина. Така ситуацията от 2008-2009 г., когато европейските правителства изразходват няколко трилиона евро за спестяване на банките си от фалити в условията на световната финансова криза, може да се повтори. Това доведе в началото на 2010 г. до неконтролирано нарастване на дълга и бюджетния дефицит на страните от общността, изпускайки Гърция до ръба на неизпълнението, следвана от Кипър, Ирландия, Португалия, Испания и Италия. Така започна острата криза на зоните за държавен дълг което от няколко години поставя под въпрос самото съществуване на европейската валута.
Много е вероятно ново инфлационно стимулиране на икономиката отново да подкопае финансовата стабилност в еврозоната. Сега ситуацията се влошава от два допълнителни фактора. Първо, степента на дълга към страните през 2020 г. днес е много по-висока, отколкото през 2008 г. Второ, дори в разгара на кризата през 2008 г. Брюксел не отмени основните икономически регулаторни мерки, които въпреки общото им нарушение от страна на страните от общността, все пак изиграха роля за ограничаване на бюджетните разходи на държавите от ЕС.

Източник: tass.ru

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 10:54, 24 март

    ЕС наля за десет години над 40 милиарда евро в България. С толкова пари един умен и предприемчив народ би построил пет байтошови българии. Но споко, няма опасност да излезем от ЕС. Ако излезем няма ГЕРБСП-шайката откъде да краде.

  • Ханко от село Осеня - 00:34, 24 март

    За България ще бъде по - добре да се разпадне . Народът не видя нищо положително от Е.С. Финансовото положение на обикновените хора още повече се влоши , което принуди хиляди българи , за да не умрат от глад в родината си , да се спасяват навън . Ако се приеме еврото , това ще предизвика още по-голямо , шоково обедняване на хората и никаква полза за обикновените хора . Богаташите още повече ще се угоят . Пмните ли Александър Божков ( мистър 10% ) загина от преяждане , ами Искра Фидосова . Това същество не се знаеше от какъв пол беше толкова много всекидневно преяждане ... и сега има едно грамадно самоходно буре - покаже се - скрий се ... няма го ...

Напиши коментар

Коментари