събота, 28 март 2020, 13:09 ч.

В двуседмичния пик сме

Наближават решаващите 10 дни за епидемията у нас

BNews.bg

Наближават решаващите 10 дни за епидемията у нас

Кризата ще се опита да ни удари, а ние трябва да устискаме, за да не ни застигне датският вариант, обясни експертът.

Това, което предсказваме, става с точност. Кривата на инфекцията у нас не е класическа. Тя има по-друга динамика и ще се изправи. Това коментира пред БНТ  ръководещият екипа от математици, които правят математически модели за разпространението на коронавируса проф. Николай Витанов.

По думите му, ако епидемията беше класическа, вече е трябвало да сме в пика на заразата. 
Той даде пример с Дания, които са се движели по-добре от нас. „Те изтърваха ситуацията с 5 дни и сега болестта се развива 6-7 пъти по-бързо от при нас. Всеки ден, в който държим карантината е златен.

В Турция също се развива една класическа крива на епидемия. Ние избрахме това забавяне, въпреки, че ще натоварим здравната система, но аз съм оптимист. След три седмици ще кажа добри новини, но не казвам какви точно“, поясни Витанов.

Той бе категоричен, че пандемията е върнала доверието в науката и предупреди: „Наближават решаващите 10 дни. Кризата ще се опита да ни удари, а ние трябва да устискаме, за да не ни застигне датският вариант“, заяви проф. Витанов.

„В моменти на криза, светът търси решения и най-често се обръща към науката. Успях да открия повтарящи се модели в начина, по който се развива вируса. Моите резултати се припокриват с резултатите на учените от БАН. Те показват, че ще се срещнем с пика на вируса след месец-два“, казва младият математик Александър.

Той допълни, че изследванията показват, че при 80% от заболелите хора, COVID-19 протича безсимптомно. "Те не знаят, че са болни и разпространяват вируса. Затова е важно хората да спазват социална дистанция“, посъветва младата надежда.

Вижте какво написа бившият евродепутат Николай Бареков по темата, в личният си профил във Фейсбук! 

*публикуваме без редакторска намеса 

Бай Младен и Щабът викат, че сме в Началото. Аз продължавам да си твърдя, че си влязохме в двуседмичния пик. Но нито те ще ни го кажат, нито има значение! Важното е сега да сеем под мъдрото ни държавни ръководство и 70% от стадото да мине на другия бряг на реката бързичко до Великден. Че ще съсипят и психика и бизнес, ако спекът с Щаба стигне до май-юни. А от таз пропаст няма излизане.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • i - 20:21, 28 март

    извадка от влезлите арбайтери/туристи в бг да направят за януари , февруари , март и по страни

Напиши коментар

Коментари