неделя, 29 март 2020, 13:00 ч.

Проф. Николай Витанов:

Пикът на вируса е неизбежен

BNews.bg

Пикът на вируса е неизбежен

Въпреки това колко голям ще е зависи от спазването на карантината, смята ученият

В момента успяваме да забавим началото на същинския етап от епидемията от коронавирус. Пикът е неизбежен, но колко голям ще е зависи от спазването на карантината.

Това заяви проф. Николай Витанов, който изготви математически модели за разпространението на COVID-19 у нас.

По думите му всеки ден е златен и определящ. Той обясни, че в момента положението в България е по-добро в сравнение с други страни.

Натискаме цялата крива надолу. Натискайки я, отиваме в по-ниско плато. Ако някакъв момент карантината се издъни, ще почнем да се движим нагоре. Но понеже сме спазвали за някакво време карантината, няма да отидем на италианския и испанския модел“, беше категоричен той.

Стратегията на учените е да натиснат кривата надолу, за да се избегне претоварване на здравната ситема и да започнат да действат факторите, които подпомагат броя на заразените да започне да намалява.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари