неделя, 29 март 2020, 16:34 ч.

Хора от всички възрасти могат да се разболеят

Доц. Мангъров: Ако тестът покаже, че сте заразен, ще си стоите вкъщи.

BNews.bg

Доц. Мангъров: Ако тестът покаже, че сте заразен, ще си стоите вкъщи.

„Действителният брой на случаите на заразени с Covid-19 е десетократно повече от обявените досега 338… Ако не знаем какво се случва, как ще го го контролираме. Не може да управляваш един процес, ако не го изследваш“.
Това коментира пред БНР доц. Атанас Мангъров, част от медицинския съвет към правителството за справяне с кризата с коронавируса, инфекционист и застъпник на тезата, че трябва да има разширен скрининг на населението.

„Ако тестът покаже, че сте заразен, ще си стоите вкъщи. Хората около вас, ако са заразени, също ще са вкъщи. Така много по-целенасочено ще се определят хората, които се нуждаят от строга изолация. Масовото затваряне е хубаво, правим над максималното на това, което може да се направи, но ако действаме целенасочено, ще имаме много по-добри резултати“, обясни той.
Доц. Мангъров подчерта, че хора от всички възрасти могат да се разболеят:
„Известно е, че нашето население е много болно и хора в млада възраст имат куп съпътстващи заболявания, което увеличава риска при заразяване с коронавирус нещата да тръгнат накриво“.
Според инфекциониста може да се очаква, че върхът на епидемията у нас ще бъде в края на април и началото на май.
„Действителната смъртност е много малка, защото определената между 2 и 4% е въз основа на изследвани и доказани случаи. При това заболяване има огромно число неизследвани случаи, които са протекли безсимптомно. Ако те се вземат предвид, се оказва, че смъртността е много по-малка… Реалната смъртност у нас може да се прогнозира, че ще бъде между 100-200 души, което се случва всяка година при грипна епидемия“.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • А как да се лекуваме? - 12:46, 30 март

    Основателни въпроси задава колегата коментатор. Аз бих добавил и предвид, че явно всеки трябва както винаги да се спасява сам, какви лекарства да си набавим за в случай, че получим симптомите и трябва да се лекуваме вкъщи? Ние например вкъщи зимъска, когато много се киха, кашля и сополИ, винаги имаме "Геломиртол форте". Tой помага перфектно срещу тежка настинка, но не и срещу вирус, еле па китайски. Така че...?

  • A как да разберем - 11:42, 30 март

    че вървим към излекуване или към оня свят? Боб ли да си хвърляме? Лекарствата сами ли да си ги предпишем? Кво да праим ако имаме ХОББ?

Напиши коментар

Коментари