понеделник, 30 март 2020, 9:29 ч.

Какви решения ще предложи банката?

Управителят на БНБ с важна информация за хората, които имат кредити!

BNews.bg

Управителят на БНБ с важна информация за хората, които имат кредити!

“Свидетели сме на здравна криза, която прераства в икономическа. В тази ситуацията думите имат голямо значение, но по-важни са действията .Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”, това обясни управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за Нова телевизия.
“Ако прогнозата продължи повече от три или шест месеца въпреки индикациите, никой не може да предвиди как ще се развие кризата и колко дълго ще продължи. Това, което правим в Българската народна банка, е да разработваме различни сценарии за възможно развитие и да оценяваме техния възможен ефект върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с числа на този етап, аз се надявам, че в рамките на три месеца картината ще бъде по-ясна”, обясни той.
Радев сподели, че се работи по три пакета от мерки, които да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната и свързаната с това инфраструктурата.
“Това, което ще стане, е, че в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко – отсрочване на плащането по банкови кредити”, добави той.            “Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така, че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск”, каза още директорът на БНБ.
За хората с депозити, Радев обясни, че те нямат голяма маневреност, но депозитите им са на сигурно място.
“Мисля, че по темата за лихвите не трябва да се правят спекулации. Аз не очаквам да има резки движения в краткосрочен план”, добави той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Бръснатата картуна - 02:12, 31 март

    Мен ме интересува какво са замислили и пазят в тайна за тия дето имат малко налични банкноти (кеш)?! И какъв ще е курса лев/евро на 01-април-2020?! Пак ли "мислим" САМО за тия с кредитите, най-вече за тич партийнийните, необезпечените много-милионните?! Щото това "мислене" много приличан на ГЕПЕНЕ!

Напиши коментар

Коментари