сряда, 01 април 2020, 14:14 ч.

Експерти:

Спекула и недостиг вдига цените на дезинфектантите до космически нива

BNews.bg

Спекула и недостиг вдига цените на дезинфектантите до космически нива

Спиртът е най-ефективното средство срещу вирусите с царски имена като COVID 19. В същото време по аптеките няма дезинфектанти или ако ги има, те са на цени от 10 или 20 лв. за 100 мл.

Огромният недостиг е предпоставка и за огромната спекула.

В същото време тези, които имат капацитет да произведат милиони литри, стоят на „ръчна спирачка“.

Парадоксът е, че в България има достатъчно производители на земеделски спирт. Петте български компании имат общ капацитет да произвеждат около 360 тона чист спирт (над 95 об. % алк.)  на денонощие. За седмица тези 5 завода могат да произведат над 2000 тона (над 2 000 000 литра) спирт, достатъчен за производството на близо 3 000 000 литра дезинфектанти, които да покрият нуждите на пазара от подобни продукти за следващите 2-3 месеца напред.

 Те обаче са принудени да продават своята продукция на посредници, които имат регистрация като производители на жизнено важните продукти.

Причината е, че законите в България и Европа обаче не позволяват на спиртоварните да бутилират и да  продукта си директно като дезинфектант. Те са данъчни складове и законът им позволява да търгуват със спирта само наливно или като продукт за консумация, след платен акциз и залепен бандерол.

Самата регистрация според сложните национални и европейски процедури отнема около година. Посредниците товарят цените с надценки без да имат дори нужния производствен капацитет, за да задоволят нуждите на пазара.

До обявяването на извънредното положение в България по повод на пандемията от COVID-19, всички производители на дезинфектанти са купували от българските спиртоварни около 10 000 литра спирт на месец. След кризата поръчките им са набъбнали на  1 000 000 литра на месец.

Разликата между наличния и необходимия капацитет за производство на дезинфектанти за ръце е очевидна (тя е стократна) .

Досега държавата е показала, че  може да действа бързо и разумно в условията на криза, особено по отношение на българския бизнес, например  бързата изработка на маски и защитни облекла. Сега подобна мярка може да бъде приложена и към препаратите за дезинфекция.

Извънредната криза изисква извънредни мерки и бързи решения, призовават експертите. Защото цената на всеки изгубен ден са изгубени животи на наши сънародници.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари