четвъртък, 02 април 2020, 12:30 ч.

Общи усилия

„Бритиш Америкън табако“ също работят по ваксина за COVID-19

BNews.bg

„Бритиш Америкън табако“ също работят по ваксина за COVID-19

Тяхна подфирма работи по създаването на ваксина, базирана върху тютюневи растения.

Компанията „Бритиш Америкън табако“ (БАТ) е необичаен участник в опитите за разработка на ваксина за COVID-19, съобщиха от Си Ен Ен. Фирмата, която произвежда цигари обяви, че е близо до създаването на ваксина за заболяването.

„Кентъки БиоПросесинг“, част от „Бритиш Америкън табако“, работи по създаването на ваксина за новия коронавирус, която може да бъде направена с помощта на генно-модифицирани и създадени в лаборатория растения, близки до тютюна. Биотехнологичната фирма е участвала в разработката на експериментално лечение за ебола през 2014 г.

Според БАТ тяхната ваксина в момента се тества върху животни и от компанията търсят „партньорство с множество държавни агенции“, за да може по-бързо да започнат клиничните тестове върху хора.

От БАТ също така подчертават, че могат да произвеждат около 3 милиона дози седмично, започвайки в началото на юни.

Как е разработена потенциалната ваксина?

Учените от „Кентъки БиоПроцесинг“ клонирали част от генетичния материал на новия коронавирус и след това го инжектирали в растения. По този начин произвели потенциален антиген – субстанция, която кара имунната система да реагира правилно и да знае какво точно да прави при борбата с вируса.

Според данни на Световната здравна организация растително-базираните ваксини могат да се произвеждат по-евтино и в по-големи количества и е по-малко вероятно да съдържат вредни вещества.

Къде тестват други потенциални ваксини?

Учени в Австралия обявиха, че започват тестването на две потенциални ваксини за COVID-19 в техни лаборатории. Двете ваксини за разработени от университета „Оксфорд“ и американската компания „Иновио Фармасютикъл“. Те са разрешени за тестване върху животни от СЗО.

Австралийската национална научна агенция ще оцени ефективността на ваксините и ще прецени дали са безопасни за тестове върху хора.

Първите тестове на потенциална ваксина върху хора бяха започнаха в Съединените щати преди месец, но те пропуснаха тестването върху животни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • е - 23:24, 25 апр.

    коментарите за ваксини в пресата и телевизия БТв - СВАЛЯТ ГАРДА НА населението. Tази фирма има акции на борсата... и цената ще е за 2-та ви дроба....... най добре изгледайте клипове на реални емигранти в америка , всичката пропаганда за америка на правителството ще ви стане смешна

Напиши коментар

Коментари