петък, 03 април 2020, 12:00 ч.

Има симптоми

Циганинът от Лом обикалял на пазар и домъкнал коронавируса от огнището му във Франция

BNews.bg

Циганинът от Лом обикалял на пазар и домъкнал коронавируса от огнището му във Франция

Минал е да си плати осигуровките, минал е и да си напазарува, така че доста хора може да са се срещнали с вируса“, поясни лекарката.

Пациент от Лом със симптоми на COVID-19 е отишъл без проблеми до Монтана, напазарувал си е в два хипермаркета, отишъл да си плати осигуровките и чак след това потърсил помощ в лечебно заведение.

Там е потвърдена положителната проба и той се оказа първият пациент с коронавирус в инфекциозното отделение на болницата в Монтана. Нещо повече - мъжът дори е излъгал, че не е бил в чужбина. Заразеният е бил на евангелистки събор във Франция, след това е бил в Германия и се е прибрал у нас с много висока температура. Това обаче го е спестил на всички лекари. 

Пациентът от няколко седмици се е лекувал у дома като бил консултиран от личния си лекар. "Бил е с обща отпадналост, повишена температура, болки в мускулите, кашлица, затруднено дишане“, разказа пред Нова телевизия Илияна Събчева, началник отделение по инфекциозни болести- МБАЛ "Д-р Стамен Илиев“-Монтана.

"След като няма повлияване от терапията, той преценява да направи рентгенова снимка, на която ясно се вижда пневмония и решава да се консултира с пулмолог от Монтана“, каза Събчева.

Заедно със съпругата си и брат си тръгват за Монтана, за да бъде прегледан от пулмолог, защото в Лом такъв лекар няма.

"Попълнил е декларация с която е минал. Казал е, че идва на преглед. Минал е да си плати осигуровките, минал е и да си напазарува, така че доста хора може да са се срещнали с вируса“, поясни лекарката.

Едва след това отишъл при пулмолог в медицински център в Монтана. Веднага му издали направление за болнично лечение. Отишъл в отделението по пулмология на монтанската болница. Оттам го препратили към инфекциозното.

"Той влезе през специален отделен вход, който сме приспособили и веднага беше изолиран. Нямал е контакт с други болни, ние бяхме подготвени с маски и облекла, както е по изисквания“ , каза Илияна Събчева.

Мъжът е пастор в ломски ромски квартал. "Но все пак не може да се даде гаранция, че той не е контактувал със заразени хора от Лом. Още повече, че там е епидемиологично огнище“, поясни докторът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • k - 00:31, 04 апр.

    то на границата не влизат ли в инфекциозна зона? няма смисъл от карантината - явно герберастията е решила да избие българския народ - костов не успя напълно - копилетата ще ни довъшат

Напиши коментар

Коментари