неделя, 05 април 2020, 12:00 ч.

Лекар:

Няма доказателства, че COVID-19 се предава чрез докосване на очите

BNews.bg

Няма доказателства, че COVID-19 се предава чрез докосване на очите

Според д-р Росица Лолова конюнктивитът е част от цялостната проява на заболяването

СЗО казва, че не трябва да докосваме устата, носа и очите, за да не се заразим с COVID-19. Няма доказателства обаче, че вирусът се предава чрез докосване на очите“, обясни в предаването „Тази неделя“ очният лекар д-р Росица Лолова.

„Установено е, че част от пациентите, които имат заболяването, развиват и конюнктивит", припомни тя.

„Това е възпаление на лигавицата на вътрешната част на клепача и бялата част на очите. Клепачите непрекъснато минават върху предната очна пъвърхност и са нещо като чистачка. Сълзите непрекъснато измиват и имат защитен ефект срещу вирусите, в тях има антитела“, обясни лекарят.

По думите й конюнктивит при коронавируса е една част от цялостната проява на заболяването.

При дистанционното обучение на децата трябва да се внимава за зрението им, посочи лекарят.

„В кластата стая децата имат помагала, дъска и други неща, те сменят фокуса. При дистанционното обучение не е така“, отбеляза очният лекар. В училище има и междучасие, при работа с компютъра също трябва да има почивка, посъветва д-р Росица Лолова.

На всеки 20 минути трябва да погледем надалече за 20 секунди, каза тя. Лекарят посъветва децата да не използта електронни устройства два три часа преди лягане.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • д-р Григоров - 13:33, 05 апр.

    Стига сте давали думата на всеки глупак. Отучете се да си пипате лицето, така ще намалите драстично риска да се заразите с всякакви вируси.

Напиши коментар

Коментари