понеделник, 06 април 2020, 14:00 ч.

Скандал в пленарна зала

Депутатите спориха за размера на заплатите си

BNews.bg

Депутатите спориха за размера на заплатите си

Обсъждат се няколко различни предложения.

Ударно начало на седмицата за депутатите. На днешното извънредно заседание те трябва да вземат три важни решения - да актуализират бюджета, да променят Закона за извънредното положение и да замразят заплатите си.

Първо народните представители обсъдиха възможността да замразят заплатите си по време на извънредното положение. Два часа те спориха и се обвиняваха взаимно в популизъм и трупане на политически дивиденти в неподходящо време. Чуха се различни предложения – от това да се замразят възнагражденията на депутатите по време на извънредното положение, през това да се намалят на 50% от брутната заплата. Имаше и такива да работят без пари. 

„Считаме, че НС, като върховен законодателен орган, е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат не само гражданска и политическа отговорност, но и съпричастност към всички български граждани. Знаете, че по данни на Бюрото по труда хиляди са вече регистрираните безработни“, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Месечните възнаграждения на народните представители и членовете на Министерския съвет по време на извънредното положение да са 50% от брутните такива. Това е нашето предложение”, каза Юлиан Ангелов от ВМРО.

"Колеги, осъзнайте се! Какво по-лесно от това да направим заплатите на минималните и там много ясно е записано как се индексират. Тогава всички ще бъдат наясно, че народните представители не правят нищо, само за да се харесат на хората или да не дразнят, а мислят с главите си“, каза Веселин Марешки, лидер на ВОЛЯ.

„ДПС ще подкрепи проекта, внесен от парламентарната група на ГЕРБ, защото смятаме, че в условия на криза този жест на съпричастност е необходим. Предлагаме спестените средства да бъдат преведени от ръководството на Народното събрание по сметка на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Не е справедливо, нито икономически и социално обосновано заплатите ни да се вдигат автоматично на всеки три месеца за труда, който сме положили. Защо само в криза? Не трябва ли да сме солидарни или съпричастни по принцип?“, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Акт на съпричастност е днес Народното събрание да вземе решение народните представители да работят без възнаграждение в условия на извънредното положение“, каза Борис Ячев от НФСБ.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари