четвъртък, 14 май 2020, 16:00 ч.

През 2020

Денят на данъчната свобода тази година ще бъде на 15 май

BNews.bg

Денят на данъчната свобода тази година ще бъде на 15 май

Въпреки пандемията българите са продължили да пълнят държавната хазна

Денят на данъчната свобода в България през 2020 г. се пада на 15 май, посочват от Института за пазарна икономика. При настъпването му се счита, че данъкоплатците са изработили приходите, заложени в бюджета, които тази година бяха 46,8 млрд. лв. 

Тази година това е отнело на българите 136 дни. От ИПИ уточняват, че за пръв път от години беше планиран и бюджет без дефицит, но последиците от COVID-19 промениха ситуацията. Икономистите отчитат, че въпреки това, голяма част от българите са продължили да пълнят хазната през последните месеци.

„На фона на многото засегнати бизнеси и изгубени работни места, символичната данъчна свобода не е повод за празник, а по-скоро време за отрезвяване от прехласването по силната държава и постепенно връщане към нормалния стопански живот, коментират от ИПИ.

Последната прогноза на Европейската комисия е за свиване на българската икономика със 7,2% през 2020 г. Ударът върху икономиката и увеличението на разходите в бюджета означават, че през 2020 г. ще има рекордно преразпределение през публичния сектор – консолидираните разходи се очаква да достигнат 42% от БВП, уточняват икономистите.

„Кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката. Напротив, точно сега е времето за повече свобода за предприемачите, които да извадят икономиката от тежката ситуация“, посочват още от Института.

Проучването на икономистите показва, че дори и преди появата на коронавируса, българският данъкоплатец постепенно губел дни в полза на държавата. През 2017 и 2018 г. например, е увеличена вноската за пенсия, а през 2019 г. е вдигнат максималният осигурителен праг.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари