петък, 15 май 2020, 10:07 ч.

Цонев заедно с колегите си Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски внесоха поправки в Закона за ДДС

Йордан Цонев: Много бизнеси пострадаха в кризата, но един беше спрян с ръчна спирачка

BNews.bg

Йордан Цонев: Много бизнеси пострадаха в кризата, но един беше спрян с ръчна спирачка

Страната има нужда от много дълбоки реформи в много сектори, а това може да стане с една програма, зад която да застане едно мнозинство, посочи тази сутрин депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

И допълни: Не бихме могли да влезем с националистите в един нов кабинет. Не виждам обаче проблем да влезем в коалиция с ГЕРБ, предвид общата ни идеология – по отношение на евроатлантизма, данъчни и икономически политики, като това не значи, че нямаме и различия.

Продължаваме да поддържаме тезата, че намаляването на ДДС в детския сектор е мярка срещу демографската криза, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в ефира на Нова телевизия. 

Цонев заедно с колегите си Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски внесоха поправки в Закона за данък върху добавената стойност в частта за детските стоки.

„Финансистите от дълго време поддържаме тезата, че при такива ниски преки данъци, ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска”, коментира Цонев в предаването „Здравей, България”.


По думите му вече има изменение в ситуацията, което не е свързано само с коронавируса.
„От ДПС още миналата година правихме такива анализи и казахме, че след въвеждането на директивата за ДДС на вътрешнообщностните доставки, ДДС се яви регулатор на конкурентоспособността на цените в доста от секторите – например в храните. Твърдя, че може да се премине към диференцирани ставки там, където е нужно да се подкрепи българската икономика”, обясни депутатът от ДПС.

Според Йордан Цонев още миналата година е имало срещи с бранша на производителите на хляб и е станало ясно, че намаляването на ДДС за сектора не означава поевтиняване на хляба.
„Много бизнеси пострадаха в кризата, но един беше спрян с ръчна спирачка – бизнесът на ресторантьорите и хотелите”, коментира Цонев. Намаляването на ДДС за тях е решение на правителството, а ДПС се е присъединило към него.

Вчера Йордан Цонев бе избран от парламента за председател на временната комисия, която ще следи как се изразходват средствата, предназначени за справяне с пандемията от COVID-19 и точно това бе поводът да гостува в предаването "Здравей, България".

Предложението за такава комисия бе на БСП. Социалистите настояха техен представител да оглави спецзвеното, но при гласуването надделя кандидатурата на Йонев.

"ГЕРБ предпочитат вие, а не БСП да ги проверявате, така ли", попита по този повод водещият Виктор Николаев.

"БСП много политизират и, ако председателят е от тях, ще бъдат изкривени фактите и ще се политизира работата на комисията. Ние бяхме длъжни като парламентарна група да издигнем кандидат за председател. Ние не сме съгласни с тезата на БСП, че те са единствената опоазиция. Това, че са кресливи на моменти не ги прави единствена опозиция", отговори Цонев.

Във връзка с последиците от Ковид-19 Цонев обясни, че икономическите мерки трябва да бъдат таргетирани, но това зависи от състоянието на икономиката. 

Ние сме в ситуация на валутен борд и нямаме тази фискална свобода, както Гърция, например. Икономиката на Гърция е по-силна от нашата, още повече, че тя е и член на еврозоната. Тоест, при тази кризата и това че сме във валутен борд ограничава възможностите да харчим на широка нога, посочи депутатът.

Като председател на парламентарната комисия, която ще контролира как се харчат европейските пари за справяне с кризата от коронавирус,  Цонев обясни, че големият резерв за фирмите в тази ситуация е в европейските програми. 

"Наша работа е да видим как се преразпределят европейските средства и да видим дали публично този ресурс е достигнал до целия бизнес. Като целта ще е да помогнем на хората да достигнат до тези програми.

Категорично смятам също, че мерките не трябва да спрат дотук, че те трябва да бъдат разположени във времето", аргументира се Цонев.

Що се отнася до амбициите на ДПС да бъдат във властта, Цонев категорично заяви, че партията няма никакво намерение да го прави в рамките на това Народно събрание.

При тази ситуация, в този парламент ДПС няма да влиза във властта. Ние имаме теза – кризата изкара на показ дефектите на това управление – липсата на реформи.

Страната има нужда от много дълбоки реформи в много сектори, а това може да стане с една програма, зад която да застане едно мнозинство, посочи депутатът от ДПС и допълни: Не бихме могли да влезем с националистите в един нов кабинет. Не виждам обаче проблем да влезем в коалиция с ГЕРБ, предвид общата ни идеология – по отношение на евроатлантизма, данъчни и икономически политики, като това не значи, че нямаме и различия.

Йордан Цонев коментира и публикуваните от Васил Божков разговори с финансовия министър Горанов.

"Горанов каза, че е имал срещи с него, които са били във връзка с бизнеса. Но още в началото на тази сага сме взели решение, че няма да я коментираме. Защото това отклонява вниманието от основните проблеми, които има обществото. Тук работа имат съдебните органи и изпълнителната власт, които се занимават с тази сага". 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • t - 23:46, 15 май

  герберастията еба мамата на туризма- и никакви 9 процента немогат да го извадят от комата. плана на герб беше пълно унищожение с куфарите с пари на корем от ЕС, примерно малък туристически град - семейни хотели, бол пари от ЕС - строят се хотели по 300-400 места без да имат клиентска база от друга държава, китайци, сърби - примерно, новия хотел взема клиентите на малките семейни фирми и така се стига до цена под 20 лева в цялата държава - печели ли туризма и туристите - нанай. печели победилия дебилизъм и простотия .. и хората работят без пари и осигуровки

 • t - 23:34, 15 май

  организираните престъпни групи са в парламента, там нагласят далаверата

 • x - 23:32, 15 май

  герб - както и сдс -то на иван костов до каквото се докосне изсъхва - та незмам как пикаят тези хора

 • Генерал Кобалт - 15:01, 15 май

  Брях, тоя Пеeевски много деен, бе! От коване на закони не може да намери завалията време да стигне до работното си място, ти да видиш. А за малцината, които още не са разбрали, да поясня: управляващата коалиция е ГЕРБ/ОП с ДПС/ВОЛЯ отзаде и Курнелия най-отзаде, в смисъл, че тя се прави на хаплива опозиция, а всъщност трепери да не падне ч.н. Бойко Борисов и да се наложи тя да поеме управлението на държавата в тези кризисни времена. Kрай тъчлинията загряват Сестра Галева, Слаби Трифонов и Костя Копейкин, които засега нямат дефинирани функции предвид неналичието на непосредствена предизборна ситуация. Прогнозата ми е, че Сестра Галева я готвят за коалиционна партньорка на родната и БСП, ако някога вземе властта; Слаби за коалиционен партньор на ч.н. Бойко Борисов, а Костя Копейкин за наследник на полуживите ОП и коалиционен партньор на никого, а само като креслива опозиция - поне докато гласецът му нe започне да мутира.

 • 1 - 14:41, 15 май

  не драги ми цонев,симпатизанти сме на ДПС,но този ход е погрешен,каквито са националистите,същите са и герб-комунисти,помисли,за бъдещите избори,много хора ще се откажат от вас,с местан,играта на др.борисов,не проработи,а сега вие ,както казва народа,ачък ачък,се хвърляте в дяволска прегръдка с герб.

 • Данчооу, - 14:30, 15 май

  Хем си опозиция, хем имаш еднакви цели и виждания с ГЕРБ, т.е. - "дървено желязо" по народному! По научному - оксиморон!

Напиши коментар

Коментари