понеделник, 18 май 2020, 18:00 ч.

Със заповедта министърът наложи 28 дни задължителна карантина за заразените с коронавирус

ВАС обяви заповед на Ананиев за нищожна

BNews.bg

ВАС обяви заповед на Ананиев за нищожна

Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност.

Върховният административен съд обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се допуска предварително изпълнение на няколко други заповеди, свързани с налагането мерки срещу разпространението на коронавируса в страната. А именно заповедта, с която министърът  наложи 28 дни задължителна карантина за заразените с коронавирус.

Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност. Тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, обясняват от ВАС.

Работещ във Великобритания българин подава жалба срещу части от заповедта на министър Ананив, които касаят тези карантинни мерки. При пристигането си у нас, на мъжа е наложена 14-дневна карантина и не е допуснат да отлети обратно за Великобритания в този период. На него обаче му се налагало това пътуване, тъй като бил на работа на Острова. По жалбата на мъжа е образувано административно дело.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари