сряда, 20 май 2020, 8:27 ч.

Днес се очакват пледоариите на прокуратурата и защитата

Апелативният спецсъд ще гледа публично делото Иванчева

BNews.bg

Апелативният спецсъд ще гледа публично делото Иванчева

Апелативният спецсъд склони да пусне журналисти по делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и предшественика й Петко Дюлгеров. Апелативният съд гледа процеса като втора инстанция и днес се очакват пледоариите на прокуратурата и адвокатите.

Първоначално председателят на съда и на състава, който гледа делото, Георги Ушев обясни пред "Сега", че няма техническа възможност заседанието да бъде излъчено във Фейсбук или YouTube. Такава практика вече приложиха Софийският градски съд и Върховният касационен съд. Ушев каза още, че публичността ще бъде осигурена с чести прекъсвания на заседанието, по време на които пресаташето на съда ще резюмира станалото и ще го изпраща на репортерите. За тази опосредствена публичност Ушев се оправда с решението на Висшия съдебен съвет отпреди седмица да забрани достъпа до съдебните сгради на всички, които не са участници в процесите, в това число и журналистите. Това противоречи на конституцията, която казва, че делата се гледат публично. По-късно в понеделник съветът промени правилата за достъп до съдилищата, след като беше сезиран от 22 журналисти. Репортерите настояха за видео стримийнг на заседанията по обществено значими дела. Тази идея беше възприета от съвета, но той реши и да отвори съдебните сгради за журналисти, съобщи lex.bg. При обществено значимите дела и по решение на съдебния състав, в залите ще се допускат журналисти, по предварителна заявка, при стриктно спазване на указанията на здравните власти срещу разпространението на коронавируса и на правилата за работа при пандемия. 

В случаите, когато присъствието на медиите е невъзможно при спазване на мерките, тогава трябва да се използват всички възможни технически средства - излъчване на заседания в реално време на монитор в коридора пред залата или друго помещение на съда, стрийминг в платформи за видеосподеляне и социални мрежи, създаване на аудио и/или видеозапис, който при поискване да се предоставя журналистите. Всеки съд трябва да обяви на сайта си как ще осигурява публичност по делата.

След решението на съвета апелативният спецсъд съобщи, че ще не повече от 12 журналисти ще бъдат пуснати на делото "Иванчева". Те ще бъдат настанени в отделна зала, където ще могат да гледат процеса чрез видеоконферентна връзка. Ограничението в броя на репортерите е, за да може да се спази социална дистанция.

Присъдата

На 17 април м.г., точно година след показната акция по задържането им, спецсъдът призна тримата подсъдими за виновни и им определи сурови наказания - 20 години затвор за Иванчева като извършител и 15 г. за Петрова и 12 г. за Дюлгеров като помагачи.

По-рано адвокат Николай Хаджигенов обяви във Фейсбук, че е поискал да бъде осигурена публичност по делото, но съдът му е отказал. След като апелативният спецсъд преразгледа решението си, Хаджигенов коментира, че са си дали сметка, че нарушаването на конституцията, която регламентира публичността, е самостоятелно основание за обжалване.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари