сряда, 20 май 2020, 15:30 ч.

Oт последните минути

Младен Маринов обяви важна промяна при контрола на лицата под карантина

BNews.bg

Младен Маринов обяви важна промяна при контрола на лицата под карантина

Снимка: Офф нюз

С разхлабването на мерките нашият фокус е спазване на изискванията за социална дистанция и носене на маски. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и председател на Комисията Пламен Нунев.

"Органите на МВР освен за сигурността, трябва да следим и за епидемиологичната обстановка и лицата, по която една или друга причина са карантинирани. С разхлабването на мерките, нашият фокус е спазване на изискванията за социална дистанция и носене на маски, въпреки че голяма част от обществото като че ли забрави за този проблем. Нашата цел никога не е била да налагаме глоби, но това се налага във връзка с общата превенция.

Нашият фокус е към карантинираните лица", каза той и отчете, че те запазват относителен брой. По думите му около 20 хил. са действащи карантирани лица, които са под контрол.

Той посочи, че МВР подпомага РЗИ по контрола на границите.

"Едновременно с това влизаме в нормален ритъм за противодействие на основната престъпна дейност, така че да не позволим да има ескалация", каза още министърът.

"Има промяна във връзка с наложените карантини. Промяната е в Закона за електронните съобщения - при отказ на дадено лице да бъде карантинирано или когато е карантинирано, но има данни, че нарушава карантината, имаме право да искаме местонахождение на мобилното устройство. Това касае само локализацията", обясни Маринов и подчерта, че това става, без да има достъп до личната комуникация на дадени човек.

Промяната се налага заради това, че се отнася към лице, което носи зараза. Практиката обаче в МВР е едновременно с това да се уведомява и районният съд. Младенов не конкретизира броя на такива случаи. Тази мярка по-скоро вече не се прилага, защото полицаите физически контролират изпълнението на задължителната карантина, след като се е освободил ресурс от КПП-тата, които вече отпаднаха.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари