петък, 22 май 2020, 14:02 ч.

Защо прокуратурата мълчи за тези факти?

Българи от Украйна: Валери Симеонов е свързан с търговията на българско гражданство!

BNews.bg

Българи от Украйна: Валери Симеонов е свързан с търговията на българско гражданство!

Продължава протеста на Бесарабските българи от Украйна срещу действията на Валери Симеонов и гласуваната декларация от парламента срещу административното деление на Болградския район в Украйна. Нашите сънародници настояват да припомним поне две статии, които са публикува за корупционната дейност на организация, оглавявана от лицето Антон Киссе и личната облага, която е получил Симеонов. Първият материал е публикуван от сайта Бивол на 15.12.2018 г. когато Симеонов бе подал вече оставка след многодневни протести на майките на деца с увреждания. В този период Симеонов бе предизвикал омразата и ненавистта на над 80% от българите. Оказва се обаче, че организацията на Киссе в Украйна е удостоила Симеонов с награда "Човек на годината за 2018" и това от името на българите в Украйна. Ето какво пише сайта Бивол тогава:

"Украинците в България обаче се възмутиха от новината за номинирането на Валери Симеонов. Във Фейсбук има поне няколко различни групи за общуване помежду им, в които тя се определя като скандална.

Асоциацията на Киссе – “Корупционна бизнес-машина” за удостоверения за произход?

Още в началото на лятото 2017 г. са пратени жалби до различни институции от бесарабски българи за масови нарушения с удостоверенията за български произход.

Някои жалби са изпратени до президента Румен Радев, други – до председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание (КПБЧ) Антон Дончев.

Една от тези жалби е подписана от Андрей Дегтев, председател на Асоциацията на българите в Украйна “Хан Аспарух”. Според лидера на тази НПО,

издаването на удостоверения за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е превърнато от някои служители „в бизнес”.

Писмо на руски, с което „Биволъ” разполага (вижте долу) е постъпило и до Комисията за за политиките за българите в чужбина (КПБЧ) в Народното Събрание.

Вече на 1 юни 2017 г. председателят на КПБЧ Антон Дончев (“Обединени патриоти”) препраща жалбата до свои колеги в следния мейл (виж снимката долу): „Относно: Постъпили жалби във връзка с дейността на ДАБЧ”.

Антон Киссе с Валери Симеонов и уволнения след скандала с паспортите председател на ДАБЧ Петър Харалампиев

„Уважаеми колеги, Предоставям на вашето внимание получените жалби, съдържащи тревожни сигнали от лица с български произход от Украйна, сблъсквали се с проблеми и непреодолими препятствия в процеса на получаване на удостоверения за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина. Моля да се запознаете със срещнатите проблеми, за да може да предприемем необходимите законодателни мерки за елиминиране на законодателните текстове, позволяващи и допускащи злоупотреба със служебно положение. Оставам на разположение за допълнителни въпроси. С уважение Андон Дончев Председател на КПБЧ”.

В писмо до президента Румен Радев, изпратено от българи от Одеса, се използва изразът “корупционна бизнес-машина”, с която обикновените хора, кандидатстващи за удостоверение за български произход, се сблъскват. Записването по електронен път e почти невъзможно, се казва в жалбата. Проверка на “Биволъ” установи, че действително електронната форма за попълване на заявките на сънародниците ни от чужбина е била блокирана и недостъпна през по-голяма част от времето.

Това се прави с цел всички желаещи да декларират своя български произход да минават задължително през поседнически организации, които са играели комбина с ДАБЧ и които неофициално са събирали пари от сънародниците ни зад граница. Схемата е била проиграна и е била еднаква както за българите в Украйна, така и за тези в Македония например.

Според потърпевши, посредничеството на представителката на Асоциацията на българите в Украйна и сътрудничка на Антон Киссе, Олга Гроздева, която същевременно работи в Координационния център за българите в Украйна към ДАБЧ, имало конкретно измерение. Корупционният механизъм бил смазван с по €100 като вноска за Асоциацията на българите в Украйна и при издаване – още по €500. Плащало се с една цел – за да може удостоверението

„да се издаде бързо, вместо да се чака с месеци”, но без да има гаранции, че ще бъде издадено такова.

В жалбата се заявява, че споменатата “корупционна бизнес-машина” е „позор за България и нейната репутация”, и се апелира към президента Румен Радев „да вземе кардинални мерки”. До момента няма информация от президентството да са реагирали или отговорили на българите, станали жертва на престъпната схема по издаване на удостоверения за гражданство.

Според лидер на друга българска НПО в Украйна, „случаят е бил потулен” и на ниво Народно Събрание, и на ниво Президентство на РБ. Затова на 5 юни 2017 г. писмото е публикувано в портала на българите в САЩ EuroChicago. 

Валерий Твердовский: „Консулите са в схемата!”

Председателят на НПО-то „Българско Народно Събрание” (БНС) от гр. Одеса, Украйна, Валерий Твердовский, е единственият лидер на бесарабските българи, който пожела да коментира открито за „Биволъ” ситуацията около Валери Симеонов и Антон Киссе. Той официално потвърди информацията за „бизнеса” на гърба на украинските граждани с български произход, които се опитват от години да се сдобият с български паспорт. БНС има над 33 хил. члена в Одеска област и е „най-голямата българска организация” в региона, сочат данните.

Според Твердовский, съществуват съмнения, че ексвицепремиерът и лидерът на АБУ „работят заедно” с „бизнеса с българското гражданство”. Цялата статия на Бивол по този случай можете да пречетете на този линк: https://bivol.bg/simeonov-abu-kisse.html     

След като изложихме част от скандалните разкрития на Бесарабските българи за действията на Валери Симеонов те прилагат и друго доказателство, което е публикувано в сайта coreni.net през 2016 г.:

"Създава се координационен център за постоянна връзка с българите в Украйна.

Решение за създаването на координационен център е било взето на среща на министър-председателят Бойко Борисов с председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе.

Координационният център ще се помещава в сградата на Държавната агенция за българите в чужбина. По-тесният контакт със сънародниците ни ще осигури повече диалог и ще внесе по-голяма увереност, че страната ни е реално ангажирана с техните проблеми в трудната ситуация. Министър-председателят изтъкна, че България с внимание следи развитието на събитията в Украйна и е предприела мерки в подкрепа на българите, засегнати от конфликта.

Телефона за контакти е 00359 2 935 06 66 , email: info@aba.government.bg

Служебен телефон в Асоциацията на Българите в Украйна (АБУ): 0038487226404

Олга Гроздева (АБУ): 00358 886 83 97 52

Светлана Драгнева (АБУ): 0038 0952902248

Според Киссе, основният проблем към настоящия момент е, че хората не знаят към кого да се обръщат при възникване на дадена ситуация. Затова ролята на Ситуационния център към Държавната агенция за българите в чужбина ще бъде предимно информационна. Освен това той ще набира и хуманитарна помощ. До две седмици България ще изпрати хуманитарна помощ за сънародниците ни в Донбас чрез Българския червен кръст." 

Именно в този център в самата ДАБЧ е въртяна търговията с българско гражданство под чадъра на властта! Цялата статия на coreni.net можете да прочетете на този линк в оригинал:https://coreni.net/координационен-център/  Странното е, че всичките тези факти останаха незабелязани за специалната анкетна комисия оглавявана от депутат с прякор Ментата! Защо ли? Защо ли и прокуратурата се прави, че не забелязва тези безобразия, дори някои от играчите в тази схема вече са служители на прокуратурата начело с г-жа Лана Мумджиева, твърдят нашите сънародници от Украйна!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ЗА удостоверения за български произход - 16:50, 23 май

  СТРАННА Е БЪЛГАРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И ДЪРЖАВА. СЪПРУГАТА МИ Е РОДЕНА В ЧУЖБИНА,НО ОТ МАЛКА ЖИВЕЕ В Б.Г.. ЗАВЪРШИ В СОФИЯ ОСНОВНО,СРЕДНО ,ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИ МАШИНЕН ИНЖЕНЕР. КОГАТО ЗАВЪРШИ Я РАЗПРЕДЕЛИХА В гр ЛОВЕЧ-ПОНЕЖЕ ТАМ Е РОДЕН БАЩА И. НО НИКОГА НЕ И ПРИЗНАХА ЧЕ Е БЪЛГАРКА. В "ЕГН" СТОЕШЕ КОД "65" ТА ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СИ ТЪРСИТЕ "БЪЛГАРИ"В УКРАЙНА,В РАЗНИТЕ "...СТАНОВЕ" АКО ПРОЧЕТЕТЕ ПРЕПИСКАТА СЪС СЛУЖБИТЕ ПО "ЕГН" ЩЕ СЕ ВЕРОЯТНО ВЪЗМУТИТЕ. ТА ТАКА С "БЪЛГАРИТЕ". ДА НЯМАТЕ РАБОТА С БЪЛГАРСКА АДМИНИСТРАЦИЯ.

 • ЗА удостоверения за български произход - 16:45, 23 май

  СТРАННА Е БЪЛГАРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И ДЪРЖАВА. СЪПРУГАТА Е РОДЕНА В ЧУЖБИНА,НО ОТ МАЛКА ЖИВЕЕ В Б.Г.. ЗАВЪРШИ В СОФИЯ ОСНОВНО,СРЕДНО ,ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИ МАШИНЕН ИНЖЕНЕР. КОГАТО ЗАВЪРШИ Я РАЗПРЕДЕЛИХА В гр ЛОВЕЧ-ПОНЕЖЕ ТАМ Е РОДЕН БАЩА И. НО НИКОГА НЕ И ПРИЗНАХА ЧЕ Е БЪЛГАРКА. В "ЕГН" СТОЕШЕ КОД "65" ТА ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СИ ТЪРСИТЕ "БЪЛГАРИ"В УКРАЙНА,В РАЗНИТЕ "...СТАНОВЕ" АКО ПРОЧЕТЕТЕ ПРЕПИСКАТА СЪС СЛУЖБИТЕ ПО "ЕГН" ЩЕ СЕ ВЕРОЯТНО ВЪЗМУТИТЕ. ТА ТАКА С "БЪЛГАРИТЕ". ДА НЯМАТЕ РАБОТА С БЪЛГАРСКА АДМИНИСТРАЦИЯ.

 • до по-долния - 18:16, 22 май

  Като си такъв корифей по газовите въпроси, знаеш ли, че на Тръмп му е пламнала главата с втечнения американски газ? Чуди се къде да го складира и на кого да го пробута. Даже ще е принуден и да го хариже, за да се освободи място за нова "реколта". А за Путин не е толкова тежко положението, защото той си има тръби. Когато иска ще ги пуска, а когато не е изгодно, ще ги спира. А ние трябва да залагаме на сигурното, а по-сигурно от тръбопровода няма.

 • sms - 15:27, 22 май

  Турция замени руския газ с втечнен. Доставките от Газпром за март са се свили 7 пъти! Очертава се печална съдба за Турски (и Балкански!) поток. Сега ще връщаме ли милиарди евро от собствения си джоб за слугински погрешни решения или ще се стреляме? Или ще действаме като Цветан Василев и Черепа ? h t t p s : / / www. mediapool. bg/ turtsiya- zameni- ruskiya- gaz- s- vtechnen- news 307605. h t m l

Напиши коментар

Коментари