петък, 22 май 2020, 19:30 ч.

Откритие

Британски учени ще използват имунна клетка да лекуват пациенти с COVID-19

BNews.bg

Британски учени ще използват имунна клетка да лекуват пациенти с COVID-19

Експертите забелязали, че при заразените с коронавирус имало дефицит на т.нар Т-клетки, като вече има лекарство, което засилва броя им.

Британски учени ще започнат да прилагат ново лечение при най-тежките случаи на болни от коронавирус, с което се надяват да противодействат на заразата.

Експертите открили, че при пациентите с най-тежка здравна картина имало дефицит на имунна клетка, наречена Т-клетка. Би Би Си пише, че тя служи за изчистване на тялото от инфекции.

Учените установили ниски нива на клетката в кръвта на 60 души. Клиничното тестване ще покаже дали, лекарството Interleukin 7, за което се знае, че увеличава броя на Т-клетките, помага на пациентите с COVID-19.

„Т-клетките се опитват да ни предпазят, но изглежда вирусът им противодейства“, смята проф. Ейдриън Хейдей от Института „Францис Крик“.

В една капка кръв здравите хора на средна възраст имат между 2000 и 4000 Т-клетки, наречни още Т лимфоцити. При пациентите с коронавирус техният брой варирал между 200 и 1200.

Според експертите откритията проправят път за разработването на „тест за пръстови отпечатъци“, за да се проверят нивата на Т-клетките в кръвта, което би могло да даде ранни индикации за това при кои пациенти заболяването може да се усложни.

Също така предоставя възможност за специфично лечение, което да обърне спада в имунните клетки.

Лекарството Interleukin 7 вече е тествано при малка група пациенти със сепсис и се оказало полезно при засилването на броя на Т-клетките.

При новото лечение медикаментът ще бъде даден на пациенти с малко лимфоцити, които са били в критично състояние повече от 3 дни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари