събота, 23 май 2020, 16:00 ч.

РИА Новости

Руски институт обеща ваксина за COVID-19 до края на лятото

BNews.bg


Руски институт обеща ваксина за COVID-19 до края на лятото

Предвижда се производството на коронавирусната ваксина да започне до края на лятото. Това каза за РИА Новости директорът на Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология Александър Гинцбург.

"Поставяме такива срокове въз основа на това, което все още трябва да направим в пандемията до края на лятото, така че да се опитаме да започнем производството вече. За съжаление, производството няма да позволи веднага ваксиниране на на голяма част от населението на страната, но сега се предприемат от организаторите на здравеопазването" безпрецедентни усилия и действия, така че когато ваксината бъде регистрирана, възможно най-бързо да се премине към нейното мащабно производство “, каза той. Сега, според Гунцбург, предклиничните изследвания приключват.

"Всичко е изследвано върху малки животни, изследвани са всички видове  токсикологични реакции. Сега се завършват експерименти върху по-нисши примати, тоест върху маймуни, където, слава богу, се получават добри резултати както по отношение на имуногенността, така и по отношение на безопасността", добави директорът на изследователския институт.

След това се планира да се подадат документи в Министерството на здравеопазването, за да се получи разрешение за провеждане на тестове на хора.

"Колко време ще отнеме самата процедура, не мога да кажа. Но се надявам, че във връзка с пандемията, институтът за контрол ще разгледа нашето приложение бързо, надявам се, както планираме да получим това разрешение до 15 юни и да започнем клинични проучвания върху човешката популация." - каза Гунцбург.

Той отбеляза, че процесът на подбор на доброволци вече е в ход. Самите създатели на ваксината вече са си я инжектирали, каза източникът. Той призна, че и той го е направил. "Това не е тест. Това е самозащита, за да можем да продължим тази работа. Загубата на всеки служител ще забави тази работа. Като знаят какво развиват, те съзнателно предприемат тази стъпка. И аз самия! Сложих си маска, защото така трябва да бъде. Не а се страхувайте от мен ", - добави Гинцбург.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 14:42, 24 май

    Никола, ще трябва да ни разкажеш предаването със свои думи, защото нямаме руска телевизия, а и не разбираме руски език. Ето и скромното ми мнение по темата: не е добре, че ваксината идва от Русия, защото за нас всичко, което идва от там, струва "майка и баща", като за братушки, както се вика. Но пак по-добре, отколкото без ваксина. Поне Борисов, Пеевски, и още няколкостотин богаташи у нас ще могат да си я позволят.

  • Никола - 12:56, 24 май

    Гледайте утре-понеделник в 10,55часа Първа програма на Руската телевизия. Ще покажат ваксината и вирусолога, инжектирал се с нея.

Напиши коментар

Коментари