понеделник, 25 май 2020, 18:00 ч.

Кризата е на прага

Германия в рецесия: 2,2% срив на БВП през първото тримесечие

BNews.bg

Германия в рецесия: 2,2% срив на БВП през първото тримесечие

Снимка: интернет

Германската икономика навлезе в рецесия през първото тримесечие, отбелязвайки най-сериозен срив след последната глобална финансова криза. Това показват данни на немската федерална статистика Destiats, цитирани от RT.

Причината е, че пандемията от COVID-19 и противоепидемичните мерки са предизвикали рязко влошаване на частното потребление, капиталовите инвестиции и износа.

БВП на водещата европейска икономика се сви през първото тримесечие на годината с 2,2% спрямо последните три месеца на 2019г., когато понижението е 0,1%.

Това е най-значимият икономически спад от първото тримесечие на 2009 г. насам и вторият най-силен спад след обединението на Германия в началото на 90-те години.

Спрямо година по-рано БВП на германската икономика бележи спад през първото тримесечие с 2,3% след слаб растеж с 0,4% през последните три месеца на 2019 г.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари