сряда, 27 май 2020, 11:30 ч.

Икономиката е в тежка рецесия

ЕС с план за 1 трлн. евро за възстановяването на Европа след кризата

BNews.bg

ЕС с план за 1 трлн. евро за възстановяването на Европа след кризата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи днес план за приблизително един трилион евро за възстановяване след кризата, но ще трябва да спечели и скептично настроените към него страни-членки.

Лайен ще се стреми да помогне на най-тежко засегнатите страни.

Плана за възстановяване на Франция и Германия се сблъсква с т.нар. "пестелива четворка" - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания.

Последните подкрепят отпускането на заеми, а не безвъзмездни средства.

Вирусът уби най-малко 172 000 души в Европа и постави икономиката в дълбока рецесия, като бизнесът засега едва се отворя при все още строго контролирани граници.

Италия и Испания бяха първите жертви на епидемията в Европа и все още обременени с тежки дългове, нямаха огневата мощ на Германия и други, за да възстановят разрушените си икономики.

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, спечели решаващата подкрепа на Германия и Франция, за да събере 500 милиарда евро на финансовите пазари, за да започне да разрешава проблема.

Германският канцлер Ангела Меркел  одобри идея, която частично отменя решителното противопоставяне на Берлин на съвместни заеми от страна на членовете на ЕС.

Европейската комисия (ЕК) и Европейският съвет договориха през май фонд в размер на 100 млрд. евро за подкрепа за намаляване на рисковете от безработицата, съобщиха от ЕК.

Схемата е създадена с цел предотвратяване на безработицата и подпомагане на защитата на работните места и работниците, засегнати от пандемията от новия коронавирус.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • xexe - 11:10, 28 май

    Бедата на Русия е, че нейната имперска политика е изградена върху нейната паразитна култура на подражанието, която няма да ги отведе далеч – руската сауна e финландска, автоматът Калашников е немски, коктейлът молотов e финландски; руската салата е френска; матрьошката е японска; руската архитектура е италианска; руската азбука е българска, руският език е диалект на българския език; названието Русия е украинско; руската литература е – средновековната 100% на български, а “класическата” литература е 46% на френски и немски език. – „Калинка-малинка и културата на подражанието“ – h t t p : / / w w w .dw- world. de/ dw/ article/ 0,, 4868519,00. h t m l

  • n - 18:02, 27 май

    трябва публичнен съд за днескашната бройка по бтв

  • n - 18:01, 27 май

    гледам се препенват пак по БТВ, държавните служители дето ги боли главата и тези дето не ги боли - нямат работа в интернет, кой какво е казал и какво написал - се обръщат писменно към гьобелс

Напиши коментар

Коментари