четвъртък, 28 май 2020, 9:30 ч.

Честит празник на именниците

Спасовден е! Ако вали, годината ще е богата

BNews.bg

Спасовден е! Ако вали, годината ще е богата

Днес е Възнесение Господне или както празникът е повече познат – Спасовден. Според народните вярвания, ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна.

На 40-я ден след Великден християнската църква отбелязва Възнесение Господне. Той празнува момента, когато Исус Христос се възкачва на небето. С Христовото възнесение завършва актът на човешкото спасение. Сред народа християнският празник Възнесение Господне е известен като Спасов ден. В народните представи този ден бил специален, а предшестващата го нощ имала магическа сила. Само в нея се лекувало безплодието. За да се сдобие с рожба жената трябвало да преспи под самодивското цвете росен, но не само, а с придружител, с който няма роднинска връзка. Росенът цъфти само веднъж в годината, в нощтта преди Спасов ден. За кратко време листенцата му окапват и трябва да попаднат под двойката спяща под него. Преди това обаче има специален ритуал. На червен месал се слага спасовата пита, печена кокошка и бъклица вино. Двамата пийват, хапват в пълно мълчание…

А магията на тази нощ остава заключена във времето и мъдростта на народа създал поговорката: „Те ти булка Спасов ден”!

Обикновено той се използва, когато нещо се е случило внезапно и изненадващо, когато човек най-малко очаква.

Народните вярвания гласят още, че в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Жената, която няма деца трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и т.н.

Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.

Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената. Много разказчета се свързват с този ден. Повечето от тях водят до идеята, че на Спасов ден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти булка Спасовден!“.

Денят е професионален празник на хлебопроизводителите и сладкарите, както и на шофьорите. Градският си празник честват в Ахелой, Долна Баня, Китен и Тръстеник.

Имен ден днес празнуват Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска, и производните на тези имена.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари