четвъртък, 28 май 2020, 14:00 ч.

Начело с Лозан Панов

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман

BNews.bg

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман

Тричленен състав на ВКС остави без разглеждане искането на главния прокурор да се възобнови делото, с което Джок Полфрийман бе условно предсрочно освободен. 

Тричленният състав на ВКС прекратява производството по делото, а определението не подлежи на обжалване.

В мотивите си съдиите посочват, че искането за възобновяване на делото, с което ВКС е сезиран, налага да се извърши преценка за допустимост.

На първо място е въпросът подлежи ли влезлият в сила съдебен акт на контрол по реда на възобновяване, а според тричленния състав на ВКС такъв "извънреден способ" за контрол не може да се прилага спрямо определение за условно предсрочно освобождаване - мл. 440 от НПК.

По отношение на параметрите на преценката за допустимост на искането за възобновяване на делото тричленният състав на ВКС посочва, че задължително следва да се премине през обсъждане на въпроса какъв е видът на акта, който съдът на въззивна инстанция е длъжен да постанови.

След подробен анализ в мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: "...няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството - прекратено."

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • матряла - 17:28, 28 май

    Миче, как да ти обясня с думи прости, че войната, която води Шайката срещу Лозан Панов и Джек Полфрийман, не е нашата война? Лозан Панов е пич, а Джек щеше да е национален герой ако беше българин. Така че пиши си, не ми пречиш, макар че докато пълниш интернетпространството с глупости, пропускаш важните новини, например че "любимите" "братушки" пак ни пренаписаха историята.

Напиши коментар

Коментари