петък, 29 май 2020, 9:08 ч.

Кой ще прибере реколтата

Кметове налагат унизителни мерки срещу сезонните работници

BNews.bg

Кметове налагат унизителни мерки срещу сезонните работници

Ползването на работна ръка от други региони при прибирането на реколтата наложи специфични мерки заради коронавируса. Те влизат в сила постепенно според периода на брането – в масивите с ранни череши вече щъкат хора, а суматохата край розовите насаждения ще се усилва през предстоящите дни. До момента няма централно разпореждане, решенията се вземат в общините или от местните държавни институции. Основното в мерките е, че сезонните работници ще трябва да живеят далеч от населените места, ще пазаруват набързо в магазините и ще се трудят на дистанция помежду си.

Така например кметът на община Павел баня Иса Бесоолу е издал заповед берачите, които идват от други места, да нощуват най малко на 1 км от селищата. Работодателят трябва да снабди мястото за спане с вода за питейни и санитарни нужди, както и да осигури една химическа тоалетна на всеки 20 души. Контакти с местното население не се допускат, а достъпът до селищата е ограничен. В свободното време своеобразният карантинен лагер

 

ще може да бъде напускан от "отговорници - бригадири"

 

с цел пазаруване - но само между 18 и 20 часа в хранителните магазини. Хората, дошли от други общини, ще трябва да бъдат и регистрирани в полицията. Останалите мерки, които важат за всички берачи и собственици на рози в Павел баня, са: лица под 14 години и с грипоподобни симптоми не се допускат, изчакващите край кантара следва да са на минимум петър и половина разстояние, движението из масивите е еднопосочно, трябва да се осигурят вода, сапун, дезинфектанти; и всичко накрая да се почиства.

В Кюстендилско все още не са разписани конкретни мерки за черешите, но е ясно, че ще има доста изкупни пунктове, за да не се струпват хора. Черешови блокове има и в Бургаска област, а се очакват работници от сливенския регион, където заболеваемостта е доста по-висока.  "С писмо съм уведомил кметовете да предприемат всички мерки по закон и да организират така черешобера, че да ограничат максимално напускането на блока, а и да няма досег с населените места", коментира пред "Сега" шефът на РЗИ - Бургас Георги Паздеров. Арендаторите и собствениците ще трябва да осигурят вода, храна и дезинфектанти. "Искрено се надявам да го спазват, защото е важно за всички нас да запазим епидемичната обстановка", добави Паздеров.

По принцип нощуването на сезонните работници и досега ставаше най-вече на полето - в бараки, фургони, палатки или пригодени някак каруци. Новото е, че трябва да се пази висока хигиена, на бива да има скупчвания и ходене до селищата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари