петък, 29 май 2020, 15:00 ч.

Америкнският президент

Тръмп подписа указ, ограничаващ правата на социалните мрежи

BNews.bg

Тръмп подписа указ, ограничаващ правата на социалните мрежи

Преди два дни Twitter сложи знак за проверка на истинността на негов туит.

Американският президент Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за социалните мрежи. С нея той премахва част от правната защита от претенции за редактиране на съдържанието. Очаква се заповедта да бъде обжалвана в съда от множество организации. 

С подписването ѝ президентът Тръмп дава право на регулатора да предприема правни действия срещу фирми като Facebook и Twitter за начина, по който контролират съдържанието в тях.

„Няма нищо, което да ме накара да премахна целия си акаунт в Twitter. Мога да стигна до 186 милиона души, когато имате предвид всички акаунти и добавите Facebook и Instagram. Това са много хора. Това е повече аудитория, отколкото имат медийните компании. Честно казано, много повече”, смята Доналд Тръмп.

Според президента Тръмп решенията на социалните мрежи относно истинността на съобщенията, извършването на промени в тях или блокирането им по същество са редакторска политика и социалните мрежи действат като издатели.

„Това наистина е напълно неправилна интерпретация. Става въпрос за закон, който е бил тълкуван отново и отново много широко от множество съдилища. Той просто казва - замествам закона със собствено тълкуване - което няма право да прави. И така затова този закон няма да издържи в съда”, коментира професорът по право в университета „Сейнт Джон” Кейт Нолик.

Twitter обяви, че указът е реакционен и политически ангажиран. Позицията на социалната мрежа е, че документът заплашва бъдещето на свободата на словото в интернет.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 00:56, 30 май

    Христо Иванов - строг, но справедлив: h t t p s : / / w w w. btv. bg/ video/ shows/ lice- v- lice/ videos/ hristo- ivanov- 5- godini- prokuraturata- se- habi- s- tova- da- sravni- 4- podpisa. h t m l

  • t - 22:00, 29 май

    там ако някои излезе по телевизия бтв и вземе да раздава милиарди от ЕС на българия - заради коронавируса - много не му вярвайте

Напиши коментар

Коментари