четвъртък, 04 юни 2020, 9:11 ч.

Специална превенция няма, макар че новодошлите не могат да избегнат смесване с други хора

Хиляди изселници прииждат в Кърджали въпреки коронавируса

BNews.bg

Хиляди изселници прииждат в Кърджали въпреки коронавируса

Ограниченията около коронавируса и 14-дневната карантина след влизането в България не спряха нашите изселници в Турция да се връщат по родните места. Вчера кърджалийската областна управа информира за 1400 изолирани в домашни условия лица, като 500 от тях са в областния център, 300 в община Кирково и т.н. Огромната част от тях са двойни граждани от югоизточната ни съседка. Потокът в последните дни е значим, тъй като преди Рамазан байрам (23, 24 и 25 май) бяха отчетени далеч по-малко карантинирани лица - 940.

А се очакват още пристигащи,

тъй като от 1 юни бяха възобновени двупосочните автобусни курсове за Измир и Бурса. Всъщност, потокът няма общо с религиозния празник, тъй като Турция пусна движението впоследствие.  "Просто това са хора, които традиционно прекарват лятото тук. Пикът на трафика обикновено е през втората половина на юни", обясни областният управител Никола Чанев.

На 50-местните автобуси е разрешено да пътуват с по 25 души максимум, но като цяло особени превантивни мерки в Кърджали не са предприети засега. Полицията следи трафика, а пътниците биват информирани за задълженията им. От своя страна РЗИ - Кърджали се принуди да припомни на обществеността, че макар карантина вече да не се изисква за новодошлите от редица държави, това не касае трети страни за ЕС, тоест и Турция, а също Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Република Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия. Всичко това има спорен ефект, защото практиката показа, че пристигащите няма как да избегнат напълно досега с околните хора при стъпването на родна земя (влизащите по въздух например създадоха редица проблеми в други градове). Пък и мерките се нарушават впоследствие. Местната полиция съобщи за 9 лица, които след пристигане от чужбина са

нарушили карантината, посещавайки паспортната служба.

82-милионна Турция е с над 4500 жертви на COVID-19. Чанев призова към внимание всички, тъй като опасността не е преминала напълно.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари