четвъртък, 04 юни 2020, 10:30 ч.

Укрепително съоръжение?

Община Созопол започва проверка за скандалния строеж край местността „Алепу“

BNews.bg

Община Созопол започва проверка за скандалния строеж край местността „Алепу“

Природозащитни организации настояват проверка да извърши и прокуратурата.

Община Созопол започва вътрешна проверка на документацията на скандалния строеж край защитена местност „Блатото Алепу“. Природозащитни организации настояват проверка да извърши и прокуратурата.

При оглед на място вчера държавният строителен контрол установи, че 4-етажната сграда на брега на морето не е хотел, а укрепително съоръжение.

"Това е само една сурова конструкция - стоманенобетонна масивна конструкция, която играе единствено укрепителна роля на този етап. Оттук нататък следва и в момента се извършва мониторинг на съоръжението. То се извършва от геозащита. Има контролно-измервателна система, с достатъчно голям брой точки,  които се проверяват от геодезисти", обясни Калоян Костов от Строителен надзор.

Това ще бъде интегрирано или вградено в бъдещия строеж. Това е допустимо по действащата нормативна уредба. Има наредба, която регламентира строителство в свлачищни райони и тя е спазена изцяло. Това е един икономически съобразен, целесъобразен, по-добър вариант за възложителя, отколкото да беше отделно извършено някакво укрепване, след което изградени сгради в имота", каза още той.

"Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда със строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея", обясни от своя страна Милен Ненчев от РДНСК-Бургас.

"Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се ползват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земя", допълни той.

Според природозащитници обаче свлачището умишлено е активирано, за да бъде укрепено с изграждането на ваканционен комплекс. По този начин се нарушава изискването в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие постройките в Зона А да са с по-ниско строителство с височина до 7 метра и половина.  

„Преди няколко години бяхме свидетели как това свлачище беше умишлено активирано чрез изработване на сондажи в горната част и наливането им с вода. Целта беше да има мотив, за да бъде укрепен този район и чрез това да бъде изграден и съответният хотел“, обясни Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие".

„Най-простият белег дали постройката ще бъде използвана като сграда е наличието на стълбища и асансьори. В нея има три стълбища и три асансьорни шахти, което говори, че е бъде бъдещ хотел“, допълни той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари