четвъртък, 04 юни 2020, 13:00 ч.

Цирк в съда

Олигархът на Костов Огнян Донев пак бяга от присъдата за неплатени данъци в рекорден размер от 63 милиона лева!

BNews.bg

Олигархът на Костов Огнян Донев пак бяга от присъдата за неплатени данъци в рекорден размер от 63 милиона лева!

Царят на хапчетата шиканира процеса за неплатени над 62 млн. лв данъци в Софийския апелативен съд.

Фармацевтичният бос Огнян Донев успя да отложи делото в Софийския апелативен съд с помощта на адвокатката си Ина Лулчева, пише "Монитор".


Юристката обясни, че не е подготвена за заседанието и настоя за отлагане. Така съдът бе принуден да отложи делото. Официално пред съда бе пусната молба, че Лулчева има дело във Военния съд, а пък другата защитничка Даниела Доковска отказва изобщо да се явява, заради епидемиологичната обстановка, тъй като имала съпътстващи заболявания. 

Въпреки очевидният цирк, Софийският апелативен съд нямаше какво друго да направи и отложи делото като насрочи заседание чак за 30 юли 2020 г. Преди да успеят да шиканира процеса пък защитата настоя съдът да спре онлайн излъчването на заседанието опитвайки се да си подсигури информационно затъмнение. 

Прочулият се като Царя на хапчетата Огнян Донев и съдружникът му Борис Борисов са подсъдими за недекларирано увеличение на годишен финансов резултат и неплащане на данъци в особено големи размери – съответно 62 779 725 лв. и 7 483 105 лв. Според обвинението Донев и ортакът му са укрили на данъци от седем сделки с акции на "Софарма“ и в различни конфигурации между няколко фирми. Процесът започна преди 7 години.

За да подсигури оправдателна присъда на бизнесмен, на сцената изгря и шефът на грантаджиите в Темида Калин Калпакчиев, който за малко да се вреди да гледа делото срещу Донев. В края на януари т.г. системата за случайно разпределение на делата в Апелативен съд - София разпределя делото срещу Огнян Донев по обвинението за укриване на близо 63 млн. лв. данъци на Калин Калпакчиев и Весислава Иванова.

След поредица от медийни публикации, които разкриват опита на фармацевтичният бос да пробие Темида, 2-3 дни по-късно те си правят отвод с мотив „за да не остава никакво съмнение в обективността“.

Следва второ разпределение на делото и то се пада на съдия Виолета Цанкова като докладчик. Тя обаче също си прави отвод и тогава се стига до трето разпределение на делото. Системата го разпределя на I наказателен състав на САС с председател Снежана Душкова, докладчик Карамфила Тодорова и член съдия Иван Стойчев.

Междувременно бизнесменът Цветомир Найденов обвини сайта на подсъдимия Огнян Донев, че е цензурирал думите му. Бившият съдружник на укриващия се в ОАЕ хазартен бос Васил Божков и основен свидетел срещу него съобщи във Фейсбук за недопустимата цензура.

„Това е нагледен пример как се изопачават думите ми! Казах много ясно, че Черепа имаше план как да си прикрие следите, а тези пишат, че съм казал, че Черепа нямал план за прикриване.... аз казвам, че Георги Кадиев му е изписал вежди, тези пишат Властта..... 111 място по свобода на словото, дами и господа“, пише Найденов и прилага публикацията в ClubZ.

Това е поредна медия, свързана с олигархията у нас, която цензурира Найденов заради беглеца Васил Божков. Преди няколко месеца стана ясно, че флагмана на другия подсъдим бос Иво Прокопиев - „Капитал“, както и овладяната от задкулисните кръгове bTV, станала известна като Божков ТВ, са взели интервюта с бизнесмена, които обаче не публикували над 40 дни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Мунчо! - 12:35, 06 юни

    Дон Корлеоне, т.е. Костов си знае работата. И КТБ, и Булбанк, и "фармацевтът" Донев са негови подопечни. Той няма да си ги изостави, защото оттам му текат златните поточета..., за него и за децата му.

Напиши коментар

Коментари