понеделник, 08 юни 2020, 12:00 ч.

Ден след петдесетница

На празника Свети Дух в Кнежа посрещат чудотворна икона на св. Ефрем

BNews.bg

На празника Свети Дух в Кнежа посрещат чудотворна икона на св. Ефрем

Той е известен като "светецa светкавица" заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му.

В деня на Свети Дух чудотворната икона на св. Ефрем Нови пристига в Кнежа. Иконата ще престои през целия ден в църквата "Св. Троица" за поклонение на вярващите. Свети Ефрем Нови е известен като "светеца светкавица" заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му. 

Днес Православната църква отбелязва празника Свети Дух, който винаги е 51 дни след Великден и се празнува на деня след Петдесетница.

На петдесетия ден от Възкресение Христово Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. В понеделника след Петдесетница православната църква прославя Светата Животворна Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достойнство.

Според представите на християнската вяра, Светият Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църквите.

Днес в Кнежа е троен празник, защото местната църква "Св. Троица" отбелязва и 160 години от създаването си. По този повод на миряните гостува и чудотворната икона, а в богослужението участва и врачанският митрополит Григорий.

Вярващите  целуваха иконите, но при строги мерки за безопасност.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари