събота, 20 юни 2020, 8:00 ч.

Виното, вдъхновено от античния град

Хиляди любители на древната история посрещат изгрева с подкрепата на Kabile

BNews.bg

Хиляди любители на древната история посрещат изгрева с подкрепата на Kabile

Виното, вдъхновено от този античен град, носи все повече златни медали от международни конкурси

 

Хиляди ентусиасти ще посрещнат изгрева на слънцето в най-дългия ден от годината за поредна година. Те ще наблюдават уникалната гледка от тракийското светилище над античния град Кабиле близо до Ямбол. Събитието традиционно се организира от Община Ямбол и Регионалния исторически музей в града с подкрепата на най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“, и тяхната серия вина Kabile. Тази година на 21 юни обаче, заради пандемията от коронавирус, церемонията ще се излъчва във Facebook страницата на музея - https://bit.ly/2Bh9IdF и на общината - https://bit.ly/2UX8YRX.  Така любителите на древните ритуали и археологията ще имат възможност да видят първите слънчеви лъчи през изсечената от човешка ръка в скалите „мушка”, когато от североизток снопът сутрешна светлина преминава през процепа и огрява образа на богинята Кибела.

Историята на траките, култът им към виното и традициите да се празнува с божествената напитка в ръка са с дълбоки корени в региона на Кабиле. Древният тракийски град в наши дни е архитектурно исторически резерват, включен сред 100-те национални туристически обекта. А на негово име производителят на вина „Вила Ямбол“ кръсти последната си серия - в знак на почит към традициите на региона, който е известен с отличните си климатични условия за производство на висококачествени напитки. На серията вина Kabile е изобразена богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино. Тази марка е и сред най-награждаваните български брандове на световни конкурси, като само от началото на годината виното на „Вила Ямбол“ се радва на седем отличия, завоювани на един от най-известните световни конкурси Vinalies Internationales.  

Още от древността лятното слънцестоене се е смятало за празник на слънцето и огъня. Ето защо на много места в деня, когато настъпва лятото, хората са разпалвали огромни огньове, които прескачали за здраве и защита от злите сили.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари