неделя, 21 юни 2020, 9:41 ч.

След заседание от близо 15 часа

Съд и арест за подсъдимия Прокопиев

BNews.bg

Съд и арест за подсъдимия Прокопиев

Според прокуратурата обаче, ако Прокопиев, Дянков и Трайков бъдат осъдени на затвор ефективно, мерките за неотклонение на тримата трябва да бъдат променени в "задържане под стража", за да не се укрият или избягат.

Съдбата на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев се решава след седмица. Тогава ще стане ясно каква присъда ще получи той по делото "ЕВН". Това реши преди минути състав на Специализирания наказателен съд след заседание от близо 15 часа, предаде от екип на ПИК TV. 

Припомняме, че по-рано днес в пледоарията си прокуратурата поиска от 3 до 10 години затвор за Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Те са подсъдими по делото "ЕВН", по което днес минаха заключителните пледоарии.

Подсъдими по него са още трима души. Дянков и Трайков отговарят за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Според прокуратурата те са били подбудени от Иво Прокопиев, за който прокуратурата поиска по-тежка мярка - задържане под стража, вместо досегашната - подписка. Сделката е ощетила бюджета на държавата с 20 млн. лв.

Както ПИК TV показа на живо, делото започна в 10 часа сутринта. Близо 6 часа двама прокурори обясняваха пред съда, че обвиненията на бизнесмена и бившите министри са доказани. По време на заседанието Иво Прокопиев и Симеон Дянков заявиха, че са невинни и не са извършвали никакви престъпления. Казаха още, че са се познавали бегло.

Според прокуратурата обаче, ако Прокопиев, Дянков и Трайков бъдат осъдени на затвор ефективно, мерките за неотклонение на тримата трябва да бъдат променени в "задържане под стража", за да не се укрият или избягат.

След това още над 5 часа продължиха и пледоариите на защитата. Минути преди 1 часа след полунощ съдът съобщи, че присъдите ще се четат идната неделя. Прокопиев напусна мълчалив съда и избяга от въпросите на Ива Николова.  

"Това, в което обвиняваме е, че те са занижили първоначалната минимална цена на продажба на акциите. Щетите са сериозни и са посочени в обвинението. Агенцията по приватизацията с действията на Трайков и Дянков е превърната в пощенска кутия. Така са им поставили задачите,че инвестиционния посредник ще извършва всичко и затова в Агенцията по приватизацията не е правила оценка и не е провела процедурата. Това е възпрепятствано от г-н Дянков. Той е настоявал да се приемат критериите на инвестиционния посредник "Булброкърс"", уточниха след заседанието от прокуратурата. Стана ясно, че пледоариите на адвокатите не са били основателни и нямат аргументи, с които да се оборят обвиненията. 

"Поискахме от съда задържане под стража за всички и ефективно наказание за всички. Причината е, че обвинението е сериозно - това са двама бивши министри, които са вършили престъпление от позицията, която заемат. Щом от тази позиция си позволяваш да правиш такива неща - ощетяване на държавата с милиони левове. Какво друго да искаме освен ефективна присъда?!", заявиха още от прокуратурата и уточниха, че искат около средното наказание, предвидено по закон, което означава 5-6 години затвор за всички обвиняеми. 

Идната неделя в 14 часа обвиняемите ще имат право на последни думи към съда, след което ще станат ясни присъдите им.  

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Иван - 15:22, 23 юни

    Крайно време е този разградски тарикат Иво Прокопиев да се озове дори и за 3 години зад решетките!

Напиши коментар

Коментари