сряда, 24 юни 2020, 17:00 ч.

Аферата на века!

Румен Радев пращал за посланици бизнесмени срещу пари за съветника му!

BNews.bg

Румен Радев пращал за посланици бизнесмени срещу пари за съветника му!

Снимка: БГНЕС

Отговорът е ясен, след като бе разкрито, че предлагани от Бобоков хора за посланици в различни държави след това са били назначавани от президента!

Посланиците, назначени от Румен Радев по заръка на обвиняемия милионер Пламен Бобоков, обслужвали директно бизнес интересите на собственика на "Приста ойл". Справка на ПИК показва, че във всички държави, за които става дума в скандалната афера с лобизъм и търговия с влияние на "Дондуков" 2, русенският олигарх работи от години. 

Припомняме, че както първо ПИК съобщи преди минути, прокуратурата разкри нови чатове между секретаря на Радев Пламен Узунов и Бобоков, както и представи още документи от досъдебното производство. От тях става ясно, че търговията с влияние в президентството вече има конкретна материална облага - братът на Узунов лапва за година 60 000 лв. по договор с фирма на Бобокови.

Новите разкрития изясниха и най-важният въпрос - дали Румен Радев е знаел, че секретарят му по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е правел услуги на с Пламен Бобоков.

Отговорът е ясен, след като бе разкрито, че предлагани от Бобоков хора за посланици в различни държави след това са били назначавани от президента! Това няма как да бъде направено без знанието на Румен Радев, който лично предлага и издавата след това указите за дипломатическите назначения.

От доказателствата до момента е видно, че Бобоков спуска през Пламен Узунов имената на хора, които иска да са посланици в Алжир и Нигерия. Същите след това са назначени от самия Румен Радев! 

В двете държави, за които става дума русенският милионер има бизнес и това е и причината да пуска връзките си в президентството, за да сложи свои хора за посланици там. По-скандалното е обаче, че Радев изпълнява тези заръки, което го уличава в пряка връзка със скандалната афера, взривила България в последните дни. 

Припомняме, че пред съда миналата седмица самият Бобоков призна, че познава президента и се е срещал с него, така че оправданията на Радев, че случаят касае секретарят му и чака думата на съда, са меко казано нагли. Новите доказателства показват ясно лично неговата съпричастност. 

ПИК разузна, че изпратеният за посланик в Алжир по предложение на Бобоков Румен Петков преди това има дългогодишна дипломатическа кариера в друга държава, където милионерът оперира с фирмите си - Либия. Именно за либийският танкер "БАДР" са контактували в продължение на половин година секретарят на Радев и русенският бос, стана ясно от доказателствата, публикувани по-рано от прокуратурата. За капак се стига дотам, че Узунов праща съдебното решение по казуса на баровеца дни преди то да бъде подписано от съдиите. Днес по този въпрос Румен Радев също гузно не отговори, а прати медиите за въпроси в съда. 

След мисията си в Либия по заръка на Бобоков президентът е пратил Румен Петров за посланик в Алжир - за да може да продължи да върши неща, свързани с Либия, където в момента е невъзможно да имаме работеща дипломатическа мисия.

В Нигерия Бобоков също има бизнес интереси. Именно затова е поискал от Румен Радев да му назначи точния човек за посланик и там. Става дума за Жоро Кираджиев, чиято биография русенският бос е пратил лично на секретаря на президента и то в деня, когато е написан от кандидата. 

ПИК разузна, че до момента Кираджиев не е успял да поеме мисията в Нигерия само по една причина. След като е предложен и назначен от Румен Радев по заръка на Бобоков, се появава неочаквана спънка - правителството на Нигерия не отговаря на изпратения агреман вече повече от 6 месеца. Заради липсата на одобрение президентът още не може да издаде указ, за да уреди на поста приближения на Бобоков дипломат.

Нигерийската страна логично недоумява защо България предлага подобен човек за посланик, тъй като от публикуваната от прокуратура автобиография се вижда, че той има опит като търговец в частни фирми! Как такъв човек изобщо може да бъде лансиран за посланик е един от многото въпроси, които се трупат за отговор от "Дондуков" 2.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • хайли лайкли - 22:51, 25 юни

  Румен Радев пращал за посланици бизнесмени срещу пари за съветника му! Вай,въй,брей, тюх да му са не надяваш!Оттук можем да си направим с висока вероятност обоснования извод, че този съветник е любовница на президента. Голям цирк заформи мутрогерберасткото войнство.Ашкоолсун!

 • 00 - 15:41, 25 юни

  "Аферата на века" - друг път! Аферата на века е кражбата КТБ, за която Каскета още се прави на треснат, та не разбутва бакиите на Доган/Пеевски/Борисов. Забелязва се и друго: Дудука се е върнал в старата си функция (ляво мъдó на Падишаха). Ай честито.

 • Запознат със случаите - 14:24, 25 юни

  Имам усещането, че Около президента съществува някакъв кръг от хора, които на всяка цена са решили скоростно да осребрят престоя си там

 • 1 - 12:05, 25 юни

  другари гербери-комунисти,Президента,няма конституционни права да назначава посланници,те се назначават от бойко,при неподписване ,един път указа за назначаване,втори път президента няма право да не подпише,по конституция,така че спрете,да заблуждавате народа,нали Президента,отказа да подпише назначението на пацо-терасата,а беше пратен във Валенсия.

 • В фейк нюз - 01:07, 25 юни

  Румен Радев пращал за посланици бизнесмени срещу пари за съветника му! А от В фейк нюз даваха разписка за парите. А ние ядем доматите с колците. Само требе да вервате!

Напиши коментар

Коментари