вторник, 30 юни 2020, 10:30 ч.

Пълен грабеж

Каракачанов разпродава златна земя на МО край морето 4 пъти под пазарната цена!

BNews.bg

Каракачанов разпродава златна земя на МО край морето 4 пъти под пазарната цена!

Апетитни имоти във Варна и Балчик на цена между 5 и 23 лв. на квадратен метър е обявило за продажба Министерството на отбраната. Търгът е насрочен за средата на юли в София. Това става ясно от обява на военните за продажба на 13 бивши поделения.

Поне 13,339 млн. лв. разчитат да спечелят в министерството от продажбата на имотите, ако всички търгове са успешни, става ясно от минималните цени, които са обявени.

Малко над 5 лв. на кв. м. ще излезе един от най-апетитните имоти по морето. Той се намира в Балчик в местността Летището и е с площ от близо 471 дка заедно с 11 сгради. За него военни искат да получат поне 2,713 млн. лв. Имотът е бил част от бившето военно летище в Балчик и е в регулация, тоест може да бъде застрояван. В момента в тази местност на курортния град земеделски земи се предлагат на цена от 45 евро на квадрат, което е над 15 пъти по-скъпо от цената на МО.

В Балчик се продават още два имота. Единият е отново в местност “Летището”, като за площ от 65,6 дка минималната цена е 624 550 лв., или около 7 лв. на квадратен метър.

69 лв. на квадрат искат за близо 10 дка на ул. “Варненска” 1, отново в Балчик.

1,953 млн. лв. е търсената цена от Министерството на отбраната за имот от 84 дка във Варна. Той се намира в кв. “Виница” и не е близо до морето. Средната цена от 23 лв. на кв. м обаче е над 4 пъти по-ниска от цената на земеделски земи във Варна. Според статистиката на имотните агенции в общината нивите са се продавали по 86 - 90 лв. на кв. метър през тази година.

Най-скъпата сделка, която е обявило военното министерство, е за 47,8 дка в Лом. За този имот минималната тръжна цена е 4,408 млн. лв., или по 97 лв. на квадрат, което е 4 пъти по-скъпо от обявения за продан във Варна имот.

Това е втори търг за военни имоти за тази година, става ясно от обявите на Министерството на отбраната. Преди дни е проведено наддаване за 21 имота на обща стойност 9,5 млн. лв. Резултатите от него все още не са ясни, защото всяка сделка трябва да бъде потвърдена със заповед на министъра Красимир Каракачанов, преди да стане факт.

Целта на министерството не е да продава имоти и от 2017 г. насам са сключени сделки само за 16, обяви през март Каракачанов в парламентарен дебат, поискан от “Атака”. Тогава вицепремиерът обясни, че иска да ползва военните имоти, за да бъдат построени общежития за семействата на военните.

Според данни на Каракачанов в момента има около 3500 военни, които нямат жилища.

През април обаче министърът обяви, че ще опита чрез продажба на имоти да компенсира част от нарастналите разходи на армията заради епидемията от коронавирус. За тази година е направен график за продажба на 158 имота, заяви Каракачанов пред парламента.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • @ 1 - 14:19, 30 юни

    Докога ли? Докато успеем да навием Иван Костов да се върне на "Дондуков" 1 и сложи в ред българската кочина.

  • 1 - 12:59, 30 юни

    Мили ми българи,единия пълни чекмеджета,другия разпродава,златна българска земя,а ние им ръкопляскаме,макар не всички,ДО КОГА?

  • sms - 12:39, 30 юни

    Журналист: Леке се е получило след разрешение на лекетата (Това “петно” на склона на Стара планина доскоро беше част от НАТУРА 2000, сега новият екоминистър т.н. Ревизро тихомълком го е изключил от “Натурата” без да обясни на българите защо го е направил, без да поиска разрешение от собствениците на територията, след като е назначен, за да изпълнява волята им! Също както Борисов не пожела да обясни на българите защо многократно пусна да преминат над България руските самолети, натоварени с ракети Пинцер-1 за Сърбия, както и защо сърбите го наградиха с най-високия си орден? Чии интерси защити тогава? Чии интереси прокарва в момента с натиска да се построи на българска територия АЕЦ Белене, Турски поток, защо не допуска защитни натовски структури по Черноморието ни, а разрешава само платноходки, плажни чадъри, водни колела, газопроводи за руски газ и руски анклави на Лукойл? Години наред всяко лято медиите съобщаваха за умишлени пожари все на това “петно” над Свети Влас, говори се, че постоянно пребиваващите руснаци искали да си направят там ски лифт, за да практикували на едно място и зимен, и летен туризъм. Какво ги засяга руснаците, че по този варварски начин на строителство се унищожават вековни гори, унищожава се цялата екосистема, а липсата на канализация ще предизвика свлачища в района? Имат си техен общински кмет, така че проблеми с разрешителните няма. А местните и еколозите да си налягат парцалите!) h t t p s : / / frognews. bg/ novini/ jurnalist- leke- poluchilo- sled- razreshenie- leketata. h t m l

Напиши коментар

Коментари