вторник, 30 юни 2020, 12:30 ч.

България се намира в най-лошия вариант на разпространение на COVID-19, убеден е той

Учен от БАН очаква 1000 заразени на ден у нас - сбъднал се най-лошият сценарий

BNews.bg

Учен от БАН очаква 1000 заразени на ден у нас - сбъднал се най-лошият сценарий

България се намира в най-лошия вариант на разпространение на COVID-19. Това заяви пред Bulgaria ON AIR математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По негови думи два пъти сме изпуснали добрия вариант на развитие на вируса у нас.

"По Великден Гърция затвори границите си, ние не го направихме. В началото на юни, когато имахме по 5-6 случая, отново изпуснахме добрия сценарий", отбеляза той.

Проф. Витанов припомни, че са се сбъднали изчисленията, че лошият сценарий в страната ще бъде около 18 юни да имаме над 4000 регистрирани случая на коронавирус. Днес случаите са 4831, подчерта той.

По негови думи заради разпуснатите мерки се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата.

Проф. Витанов обясни, че лошият сценарий очертава над шестцифрено число на общия брой заразени, докато добрият сценарий вещае намаляване на броя на заразените и леко затихване на епидемията през лятото. Не е ясно обаче какво ще се случи през есента.

Математикът посочи, че у нас коронавирусът се разпространява не по регулярен, а по хаотичен вариант заради хлабавите мерки.

"Намираме се на една стълба. Броят на случаите - това са стъпалата. Бавно вървяхме надолу, но обърнахме и тръгнахме нагоре. Сега сме в хаотичен режим и доста ще поседим в него. След него е турбулентният. Той е четирицифрено число и представлява тичане нагоре по стълбите. Ситуацията се контролира засега, но има вероятност да го стигнем, ако мерките не се спазват", предупреди той.

Проф. Витанов сравни София с вулкан отношение на разпространението на коронавируса у нас и предупреди софиянци да внимават.

"Ако столицата изригне, ще стигнем 1000 заразени на ден, категоричен бе той. По думите му този вирус се развива най-устойчиво именно в големите градове.

Проф. Витанов добави, че лятно време хората имат повече съпротивителни сили срещу вируса и биха го изкарали по-леко.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Генерал Кобалт - 12:53, 30 юни

    За това са виновни телевизиите. Трябваше да продължат да дават НАГЛЕДЕН пример как продължават да се носят маски (премиерчето го показват час по час да се мотка из страната без маска, или с маска, която oбaчe му виси на брадата като лигавник) и да се спазва дистанция от 1,5 - 2 метра, каквато например Виктyрчy и новата му партньорка от сутрешния блок на НОВА TB вече не спазват, а онзи ден гледам и как Беновска се беше почти завряла в Джамбазки, което на завалията му беше видимо неприятно и щеше да му бъде и без опасността от заразяване. Ако тези, които се имат за умни, не спазват правилата, как да очакваме матряла да ги спазва?!

Напиши коментар

Коментари