вторник, 30 юни 2020, 14:00 ч.

Заради пандемията

Спад на икономиката, отчита финансовото министерство

BNews.bg

Спад на икономиката, отчита финансовото министерство

Спад на икономиката заради пандемията, отчита Министерство на финансите. През първите три месеца на годината растежът на Брутния вътрешен продукт нараства с 1,2% на годишна база при ръст от 2,9% през последните три месеца на 2019 г. Забавянето се дължи на намаленото вътрешно търсене, съобщи БНТ.

С 1,3% намалява и броят на заетите места до малко над 3 милиона и 390 хиляди души. Най-голям спад на заетостта има в аграрния сектор, индустрията и търговията. Започва леко повишаване в нагласите на бизнеса през май, отчитат още от финансовото министерство, но все още бизнес ситуацията се характеризира като "неблагоприятна".

При краткосрочните макроикономически показатели заради пандемията и извънредните мерки производството в промишлеността намалява с 15,7% спрямо април 2019 г., а търговията - цели 20%.

Въпреки отчета на министерство на финансите, припомняме, че данни на Националният статистически институт(НСИ) сочат повишение на бизнес климата с 11.4 пункта през юни.

Според изследването на НСИ, резултатите показаха повишение на бизнес климата във всички сектори

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари